Tällaisia juttuja lapset keräilivät ennen vanhaan -Keräsitkö sinäkin näitä?

Tällaisia juttuja lapset keräilivät ennen vanhaan -Keräsitkö sinäkin näitä?
Kuva: Ali Bakhtiari / Unsplash

Moni nykyajan vanhempi tai isovanhempi harrasti lapsena erilaisia juttuja kuin lapset nykyään. Jos omalle lapselle ehdottaisi, että lähdetäänpäs etsimään pullonkorkkeja saattaisi jälkikasvun ilme olla hämmentynyt. Nykyään keräillään mieluummin Pokemon-kortteja, mutta vuosikymmeniä sitten oli aivan erilaiset kiinnostuksen kohteet.

1. Postimerkit

Kuinka moni muistaa keränneensä postimerkkejä? Postilaatikkoon tulleet kirjeet katsottiin huolellisesti läpi ja kirjekuorista leikattiin postimerkit irti. Sen jälkeen ne laitettiin veteen likoamaan ja jonkun ajan päästä nostettiin paperin päälle kuivumaan. Jos merkit menivät kuivuessaan liikaa kuprulle, laitettiin vähäksi aikaa päälle jokin raskas kirja painoksi. Sen jälkeen nämä aarteet aseteltiin tarkasti pinsettien avulla postimerkeille suunniteltuun keräilykansioon.

2. Kiiltokuvat

Kiiltokuvia keräili lähes jokainen lapsi. Entisaikana nämä olivat todella upeita ja taidokkaasti toteutettuja kuvia. Joissakin kiiltokuvissa oli kohoumia eivätkä ne olleet täysin tasaisia. Näitä kauniita aarteita vaihdeltiin kavereiden kanssa välitunneilla.

3. Tarrakirjat

Muistatko lapsuudestasi tarrakirjat? Miten ihana tunne oli, kun sai avata uuden tarrapaketin ja katsoa, kuinka monta itselle sopivaa tarraa paketista löytyy. Sen jälkeen tarroista katsottiin tarkasti niiden numerot, jotta ne osattiin liimata oikeaan kohtaan omaan tarrakirjaan. Ylimääräisiä tarroja vaihdeltiin kavereiden kanssa.

4. Kirjepaperit

Oli trendikästä keräillä kirjepapereita. Paperikaupat olivat pullollaan mitä ihanampia paperisettejä. Joissakin oli mukana myös tuoksu. Parhaalle kirjekaverille valittiin kaikista kaunein kirjepaperi. Muistatko, miltä tuntui saada tuoksuva kirje oman kodin postilaatikkoon?

5. Pullonkorkit

Pullonkorkkien kerääminen oli monen harrastus. Myös luonto kiitti, kun lapset keräsivät näitä metallikappaleita omiin taskuihinsa. Kuinkahan monta erilaista korkkia löytyi innokkaimpien kerääjien kokoelmista?

6. Pyyhekumit

Pyyhekumien keräileminen oli myös suosittua. Kaupoista löytyi isot valikoimat ja osaoli ihanan tuoksuisia.

7. Tulitikkuetiketit

Ennen vanhaan lapset ja nuoret keräsivät tulitikkuetikettejä. Silloin tulitikkujen käyttäminen oli arkipäivää ja aski oli hyvä paikka mainostaa, selviää Yle Uutisten kirjoituksesta.

8. Lippusuklaat

Suurin osa nykyajan isovanhemmista muistaa todennäköisesti lapsuudestaan Pandan lippusuklaat ja niiden keräilemisen.

Mitä sinä harrastit lapsena? Jäikö joku tärkeä juttu puuttumaan?

Teksti: Mami Mixtuura


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.