Vanhemmuus muutosten ja kriisien keskellä – Uuvuttaako sinuakin?

Vanhemmuus muutosten ja kriisien keskellä – Uuvuttaako sinuakin?
Kuva: Pixabay

Maailman tilanne on haastanut vanhempia ennenkokemattomalla tavalla viime vuosina. Vahvinkin voi uupua, puhumattakaan heistä, jolle muutokset ovat normaalioloissakin vaikeita tai elämäntilanne on ollut valmiiksi raskas.

Vanhempana muutokset eivät johdu ainoastaan itsestä. Muutosten määrä lisääntyy väistämättä lasten myötä ja heidän kasvaessaan, mikä voi heikentää elämänhallinnan tunnetta. Rutiinit ja tuttu arki tukevat lasten kasvua, eikä vähiten vanhempien itsensä jaksamista sen mahdollistaman sujuvuuden vuoksi.

Kaikki lapsiperhearkea elävät tiedostavat monien täysin normaalien ja luonnollisten muutosten olevan osa elämää, iloista vaikeisiin kriiseihin. Viime vuosien globaalit kriisit ja yhteiskunnallinen tila ovat kuitenkin haastaneet perheitä täysin uudella tavalla ja oman vaikutuspiirin ulkopuolelta, mikä on horjuttanut monen arkea aiheuttaen ylimääräistä huolta ja stressiä.

Riittävän hyvä arki ja muiden tuen merkitys

Mieli Ry:n mukaan perheiden pärjäävyys on mielenterveyden lisäksi muutostilanteissa keskeisintä, jotta lasten hyvinvointi säilyy eikä tilanne pahentuisi. He tarkoittavat pärjäävyydellä jokaiselle perheelle ominaisia voimavarojen mukaan määrittyviä tapoja, joiden avulla arki on riittävän hyvää muutoksista huolimatta. Ulkopuolisen tuen ja ympäristön merkitys voi nousta muutostilanteissa yhtä tärkeäksi kuin perheen itsensä rooli.

Ylen artikkeli kertoi pari vuotta sitten vertailututkimuksen (International Investigation of Parental Burnout) paljastaneen suomalaisten vanhempien olevan uupuneiden kärkipäässä, mikä selittyy yksilökeskeisellä kulttuurillamme. Tutkimuksessa havaittiin myös ulkopuolisten vaatimusten kokemisen ja täydellisyyden tavoittelun altistavan uupumukselle.

Omatkin tarpeet ovat tärkeitä

Mannerheimin lastensuojeluliiton suositus harjoittaa rentoutumisen ja laiskottelun taitoa, lisätä itselle mieluisten asioiden tekemistä ja hyvässä seurassa olemista sekä sisäiselle lapselle tilan antamista ja elämän epätäydellisyyden hyväksymistä tukeekin varmasti jokaisen vanhemman jaksamista erityisesti näinä aikoina.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto muistuttaa myös vanhemman oman hyvinvoinnin huolehtimisen tärkeydestä ja sen heijastumisesta lapseen. He korostavat lastenhoitoavun ja muun tuen hakemisen tärkeyttä, mikä on osa hyvää vanhemmuutta.

Teksti: Anna

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *