Internetin vauvaryhmät – uhka vai mahdollisuus?

Internetin vauvaryhmät – uhka vai mahdollisuus?
Kuvaa: Sarah Chai/Pexels

Tuore äiti avautuu keskellä yötä Facebookin vauvaryhmässä: ”Vauvani vain itkee. Olisiko antaa jotain vinkkejä?” Vastauksia tulee hetkessä kymmenittäin ympäri Suomea. Yöt itkevän vauvan kanssa voivat tuntua yksinäisiltä ja jo tieto siitä, että moni muukin valvoo voi helpottaa oloa. Ryhmässä on tuhansittain äitejä, jotka ovat samassa elämäntilanteessa. Kaikki ovat tuntemattomia toisilleen, mutta osa kasvoista ja nimistä tulee keskustellessa nopeasti tutuiksi. Hetkittäin tuntuu, ettei olekaan yksin vauva-arjen tiimellyksessä.

Kunpa joku ymmärtäisi, mitä juuri nyt koen

Lapsen saaminen muuttaa lähes väkisin jokaisen ajatusmaailmaa. Yhtäkkiä edessä on sata uutta asiaa ja itsensä lisäksi pitäisi osata huolehtia myös toisesta. Jo raskausaikana moni kaipaa vertaistukea. Moni kaipaa ympärilleen ihmisiä, jotka ymmärtävät sen hetkistä oloa ja kokevat samoja asioita samaan aikaan. Netin vauvaryhmät tulvivat tulevia äitejä, jotka ajattelevat samoin.

Ensiksi jaetaan raskausoireet, -huolet ja masukuvat, sitten jännitetään jokaisen synnytystä vuoron perään. Synnytysten jälkeen alkaa toisenlaiset ilon- ja huolenaiheet. Lapsettomia ystäviä ei välttämättä kiinnosta tuoreen äidin loputtomat vauvatarinat. Vauvaryhmästä löytyy aina se joku, joka ymmärtää, iloitsee ja huolehtii mukana. On ihanaa, että on olemassa paikka, jossa voi luvan kanssa puhua elämänsä mullistaneesta asiasta niin paljon kuin sielu sietää!

Hormonihuuruisia tappeluja ja turhaa stressiä?

Kuten lähes jokainen internetin vauvaryhmään liittynyt tietää, ei totuus vertaistukiryhmästä aina kuitenkaan ole ruusuinen. Kun ryhmässä pyörii tuhansia hormonihuuruisia äitejä ja yövalvomisten sekoittamia ajatuksia, ei riidoilta voi välttyä. Ryhmässä kuohuu, kun lasten mittoja ja taitoja vertaillaan, kuvia jaetaan ja toisten tyyliä hoitaa asiat arvostellaan. Lastenhoitoon liittyvät asiat herättävät yllättävän paljon tunteita. Netissä on helppo huudella ja yhtä helppo ymmärtää toisen sanomiset väärin. Uskaltaako tuollaiseen porukkaan edes liittyä vai pahoittaako siinä vain mielensä?

Korvaamatonta vertaistukea ja ystävyyssuhteita

Parhaimmillaan isosta ryhmästä kuitenkin löytyy se porukka, jossa jaetaan kaikki ilot ja surut, häät ja mökkireissut. Vähitellen lasten kasvaessa myös keskusteluaiheet muuttavat muotoaan. On olemassa äitiporukoita, jotka löysivät toisensa vauvaryhmästä ja joiden venettä turhat draamat eivät kaataneet. Joskus netin vauvaryhmästä löytyy se porukka, joka edelleen jakaa arkeaan toisilleen vauvojen kasvettua koululaisiksi. Vertaistukiporukasta on tällöin tullut ihan oikeita ystävyksiä!

Oletko sinä löytänyt vauvaryhmistä pitkäaikaisia ystäviä?

Teksti: Niina


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.