Miesten lapsettomuus -Vaietaanko vai uskalletaanko siitä puhua?

Miesten lapsettomuus -Vaietaanko vai uskalletaanko siitä puhua?
Kuva: Pexels / Pixabay

Miesten lapsettomuudesta ei ole tähän mennessä puhuttu kovinkaan paljoa. Tämä on kuitenkin asia, joka koskettaa todella monia miehiä ja pariskuntia. Viime vuosien aikana miesten kokema lapsettomuus on lisääntynyt Suomessa, selviää Tilastokeskuksen sivustolta. Kaupunkialueilla asuvista noin 40-vuotiaista miehistä voi tästä asiasta kärsiä jopa kolmasosa.

Syyt lapsettomuudelle voivat olla monenlaisia eikä aiheuttajaa aina saada selville. Olipa perimmäiset taustalla olevat syyt millaisia tahansa, voi tahattomasta lapsettomuudesta syntyvä tuska olla todella suurta. Jos on ajatellut oman perheen perustamista itsestäänselvyytenä eikä se syystä tai toisesta toteudu ollenkaan tai oman aikataulun mukaisesti, voi asia vaikuttaa merkittävästi elämään.

Ihmiset ovat erilaisia ja kokevat myös lapsettomuuden eri tavoin. Jotkut pystyvät sopeutumaan helpommin vallitsevaan tilanteeseen kuin toiset. Jos haave omasta lapsesta on iso, voi myös tilanteen tuoma tuska kasvaa todella suureksi möykyksi. Duodecimissa todetaan, että tällaisen asian läpikäyminen jättää joka tapauksessa ihmiseen jonkunlaisen jäljen. “Epäonnistuminen tehtävässä, joka näyttää muilta sujuvan, voi herättää epäuskon, häpeän, kateuden ja raivon tunteita”, todetaan kirjoituksessa.

Miesten lapsettomuudesta ei ole puhuttu niin paljon kuin naisten. Siihen liittyvien tutkimusten määrä on myös vähäinen, todetaan Johanna Mähösen opinnäytetyössä. Lapsettomuuden vaikutukset miesten elämään voivat olla todella merkittäviä. Kaikki lapsettomuudesta kärsivät miehet eivät välttämättä osaa, kykene tai halua puhua asiasta ulkopuolisille. Usein hiljaista surua sisällään kantavat miehet tarvitsisivat apua, mutta he eivät välttämättä osaa tai uskalla sitä hakea. Parisuhteen kannalta tämä voi olla yhdistävä tai rikkova asia.

Tahaton lapsettomuus voi aiheuttaa monenlaisia tunteita. Esimerkiksi surua, häpeää, tyhjyyttä, ilottomuutta, masennusta, ahdistusta, kateutta, epäuskoa, pettymystä, vihaa ja yksinäisyyttä, selviää Mähösen opinnäytetyöstä. Koetut negatiiviset tunteet voivat toisinaan muuttua iloksi ja onneksi, jos lopulta saa kaivatun lapsen omaan elämään esimerkiksi lahjasiittiöiden avulla. Toki elämä voi muutenkin yllättää ja lopulta jälkikasvu ilmoittaa tulostaan, vaikka toive olisi jo syvällä sisimmässä kokonaan haudattu. Elämänpolut ovat jokaisella erilaiset eikä valitettavasti kaikkiin asioihin ole itse mahdollista vaikuttaa. Joidenkin elämässä näyttäytyy onni eri osa-alueilla ja joillakin valitettavasti syli jää tyhjäksi. Niin epäreilua kuin se onkin, on se valitettavasti täyttä totta joidenkin ihmisten kohdalla.

Teksti: Mami Mixtuura


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.