Riittääkö auton ostoon, että osaa ajaa autoa?

Riittääkö auton ostoon, että osaa ajaa autoa?

Kaupallinen yhteistyö: Toyota Tammer-Auto

“Enhän minä osaa ostaa autoa. Minähän vain ajan autolla”, totesi eräs auton ostosta haaveileva nainen. Voiko autokaupoille lähteä ilman ennakkovalmistelua ja tietämystä autoista?

Perinteisesti on ajateltu, että mies on perheessä se, joka ajaa autoa ja on perillä auton ominaisuuksista. Naisen paikka taas on apukuskin paikalla. Nainen haluaa kätevän kokoisen, helposti parkkeerattavan auton, kun taas mies haluaa autoonsa ison moottorin ja kaikki mahdolliset herkut. Automyyjä Samu Lehtovuori Toyota Tammer-Autosta kuitenkin kumoaa nämä uskomukset ja selventää muutoinkin autokaupan tekoa. Lehtovuoren  mukaan myös naiset vaativat ja haluavat autolta tiettyjä ominaisuuksia, uskaltavat tulla autokaupoille ilman miespuolista tukihenkilöä ja ovat kiinnostuneita auton teknisistä ominaisuuksista. Liikenteessä näkeekin entistä enemmän, että nainen ajaa ja miehen paikka on apukuskin penkillä.

Vaikka moni nainen nykyään ymmärtää varsin paljon autoasioiden päälle, itse olen onneton autoon liittyvissä asioissa. En ole lainkaan perillä automme teknisistä ominaisuuksista, huoltoväleistä, renkaiden urasyvyyksistä, auton kiihtyvyydestä, aurauskulmista, jarrupaloista tai muusta sellaisesta. Pelkäänpä, etten osaisi edes tankata autoamme. Ajan todella vähän ja jos lähdemme koko perheellä matkaan, lähes poikkeuksetta puolisoni ajaa ja minä istun tyytyväisenä vieressä ja katselen maisemia.  Jos minun pitäisi ostaa auto, olisin totaalisen pulassa. Onneksi auton osto ei kuitenkaan ole rakettitiedettä, ja apua siihenkin on saatavilla.

Auton osto autoliikkeen kautta on helppoa

Auton hankinta on iso taloudellinen päätös. Auto on suuri menoerä ja monessa perheessä varsin pakollinen hankinta. Autoa tarvitaan esimerkiksi työmatkoihin ja harrastuskyydityksiin. Julkista liikennettä ei välttämättä ole käytettävissä tai jos on, aikataulut eivät aina natsaa omiin työvuoroihin tai menoihin. Kun ostaa ostoskärryllisen ruokaa kerralla, on vaikea kuvitella muuta tapaa kuljettaa ruokaa kotiin kuin auton takakontissa. Matkailu kotimaassa on vapaampaa ja helpompaa omalla autolla, kun voi liikkua omien aikataulujen mukaan kätevästi paikasta toiseen.

Kuva: Toyota Tammer-Auto. Käytetyn auton osto Tammer-Auton kautta on turvallista. Vaihtoautot on tarkistettu ennen myyntiin tuloa.

Auton osto autoliikkeen kautta on kaikkein kätevintä ja turvallisinta. Autoliikkeestä ostettu auto on huollettu, ja autoliike hoitaa auton vakuutuksen ja rekisteröinnin. Automyyjä Samu Lehtovuori valaisee, että kaikki Tammer-Autossa myynnissä olevat vaihtoautot ovat ammattitaitoisten mekaanikkojen tulotarkastamia. Mikäli tulotarkastuksessa havaitaan puutteita, viat korjataan ennen auton myyntiin tuloa. Tammer-Auto on keskittynyt Toyota-myyntiin. Suurin osa Toyota-autoista on Toyota Approved -turvan alaisia autoja, jolloin niissä on automaattisesti voimassa 12 kuukauden turva. Approved-turva sisältyy kaikkiin Toyota-autoihin, jotka ovat alle 8 vuotta vanhoja ja alle 160 000 kilometriä ajettuja. Vaikkei siis ymmärtäisikään autoista tuon taivaallista, voi ainakin luottaa siihen, että liikkeestä ostettu auto on kunnossa ja huollettu.

Automyyjä auttaa sopivan auton valinnassa

Auton valinnassa pitää huomioida oma budjetti, haluaako ostaa käytetyn auton vai hankkiiko kokonaan uuden auton. Tammer-Auton henkilökunta opastaa ja neuvoo sopivan auton valinnassa. Tavoitteena on löytää omiin tarpeisiin sopiva ajoneuvo. Samu Lehtovuoren mukaan autolle asetetut tarpeet ja toiveet ratkaisevat valinnan. Yleisimmät autolle asetetut toiveet liittyvät turvallisuuteen, taloudellisuuteen ja luotettavuuteen. Nämä toiveet yhdistyvät Toyotassa. Autoon halutaan usein esimerkiksi automaattivaihteisto sekä nykyajan varusteita, kuten adaptiivinen vakionopeudensäädin tai navigointi. Myös peruutuskamera on kaivattu varuste, ja se pääsääntöisesti Toyota-autoista löytyykin. Auton värillä on toisille suurikin merkitys, mutta osalle asiakkaista auton muut ominaisuudet menevät auton värin edelle.

Automyyjä Samu Lehtovuori neuvoo sopivan auton valinnassa. Tärkeintä on löytää juuri asiakkaan tarpeita vastaava menopeli.

Polttoaineen ja energian hinnan nousu sekä ympäristötietous ovat laittaneet monet autonostajat pohtimaan, hankkiiko bensa-auton, dieselin, hybridin vai esimerkiksi sähköauton. Autoilta haetaankin nyt polttoainetaloudellisuutta. Lehtovuori kertoo, että Toyotan mallistossa on pitkään ollut tarjolla hybriditekniikalla varustettu auto jokaisessa kokoluokassa. Nykyään valtaosa Tammer-Autossa myydyistä henkilöautoista on hybridejä. Jonkin verran myydään vielä bensiiniautoja. Sen sijaan dieselautoja ei Toyotan henkilöautomallistossa ole ollut enää useampaan vuoteen tarjolla.

Käytettyä autoa hankkiessa miettii usein väkisinkin auton historiaa. Huoltokirja on hyvä tarkistaa, sillä sieltä selviää esimerkiksi auton huoltohistoria. Jos auto on säännöllisesti huollettu merkkiliikkeessä, tarkoittaa se yleensä sitä, että autosta on pidetty huolta ja korjauksissa on käytetty alkuperäisiä varaosia. Auton jälleenmyyntiarvo on parempi, kun auto on huollettu merkkiliikkeessä alkuperäisin varaosin.

Rahoitus järjestyy tarvittaessa autoliikkeen kautta

Kun sopiva auto löytyy, auto kannattaa ehdottomasti koeajaa, jotta saa tuntumaa ajettavuuteen. Mikäli tarvitsee autolle rahoituksen, myös se järjestyy Tammer-Auton kautta. Jos asiakkaalla on vanha auto, sekin otetaan vaihdossa vastaan. Tammer-Autolla on perinteisen osamaksurahoituksen lisäksi tarjolla Toyota Easy Osamaksu, jossa autolle annetaan taattu hyvityshinta, jolloin asiakkaalla ei ole kannettavanaan riskiä jälleenmyyntiarvosta. Kaikkiin uusiin autoihin on rahoituksen lisäksi saatavilla Toyota Huoltosopimus, jolla määräaikaishuollot saadaan paketoitua samaan kuukausierään.

Ei tarvitse olla autoasiantuntija ostaakseen auton. Autokaupoille voi lähteä, vaikkei autoista niin kovasti ymmärtäisikään. Auton ostoon kannattaa lähteä avoimin mielin ja tarvittaessa vaikka yksin, jos ostaa auton omiin tarpeisiin. Näin esimerkiksi puolison omat mieltymykset eivät vaikuta liikaa omiin mielipiteisiin. Tammer-Auton henkilökunta varmistaa, että asiakas tekee juuri itselleen sopivan valinnan.

Teksti: Nanna

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.