Kärsitkö hammaslääkäripelosta? Älä jätä käyntiä väliin!

Kärsitkö hammaslääkäripelosta? Älä jätä käyntiä väliin!
Kuva: Yusuf Belek

Teksti: Anna-Leena

Aiheuttaako pelkkä ajatus hammaslääkärissä käynnistä tärinää ja stressiä? Et ole pelkosi kanssa yksin: Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa joka kolmas suomalainen pelkää hammaslääkärissä käyntiä. Vaikka pelkkä ajatus hammaslääkärin menosta ahdistaisi, ei vastaanottokäyntiä kuitenkaan kannata jättää väliin, sillä hoidon välttely voi johtaa vakaviin sairauksiin.

Mikä hammaslääkärissä pelottaa?

Hammaslääkäripelko ei aiheuta pelkkää käsien hikoilua ja sydämen tykytystä, vaan voi pahimmillaan johtaa hammashoidon välttelyyn: Seura.fi sivuston artikkelista selviää, että joka kymmenes suomalainen jättää hammaslääkärikäynnit väliin pelon vuoksi. Mikä hammaslääkärissä oikein pelottaa?

Ikävä kokemus tai kipu hammaslääkärissä voi aiheuttaa pelkoa, mutta myös esimerkiksi kavereiden, sukulaisten tai tuttavien ikävät kauhutarinat saattavat laukaista hammaslääkäripelon. Monia pelottaa toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuva kipu ja hampaiden ikävä vihlonta. Suun auki pitäminen voi tuntua epämielyttävältä tai aiheuttaa tukehtumisen tunnetta. Laitteista kuuluva kova ääni saattaa säikäyttää. Joskus hampaat pääsevät huonoon kuntoon hoidon lykkäämisen vuoksi. Oman suun huono kunto voi aiheuttaa häpeää, joka taas voi johtaa kierteeseen, jossa häpeä hampaiden kunnosta saa välttelemään hoidossa käyntiä, huomautetaan Iltalehden uutisessa.

Lapsen hammaslääkäripelko: mikä avuksi?

Turun yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on myös löydetty uusi, yllättävämpi tapa vähentää pelkoa: rentoutumishetki virtuaalitodellisuuden avulla odotushuoneessa ennen hammashoitoa. Tutkimuksesta selviää, että jo muutaman minuutin rentoutumishetki auttoi vähentämään hammaslääkäripelkoa. Pelkoa ei aina voi havaita ulospäin ja hammaslääkärille kannattaakin sanoa suoraan, jos pelottaa. Peloista kannattaa mainita jo lääkäriaikaa varatessa.

person with pink and black earbuds
Kuva:Caroline LM. Joka kolmas suomalainen pelkää hammaslääkärissä käyntiä.

Ensimmäiset hammaslääkärikäynnit saattavat jännittää pientä lasta. Vanhemmat voivat helpottaa osaltaan hoidon onnistumisesta. Oral.fi sivustolla kerrotaan miten.

Oral-sivuston vinkit hammaslääkäriin tulevan lapsen tukemiseen:

  • Hammaslääkärikäynnit kannattaa aloittaa mahdollisimman pian hampaiden puhkeamisen jälkeen. Kun ensimmäiset kokemukset hammaslääkäristä ovat mukavia, lapsi ei opi yhdistämään hammaslääkäriä kipuun.
  • Kuten aina, kirjat ovat mainio tapa käsitellä uutta ja jännittävää asiaa. Etsikää hammaslääkäristä kertovia kirjoja ja lukekaa niitä yhdessä.
  • Pelot siirtyvät usein vanhemmalta lapselle. Kiinnitä huomiota siihen, kuinka puhut hammaslääkäristä lapsen kuullen. 
  • Lapsen ei tarvitse olla hoitotilanteessa yksin. Lapsen jännitystä saattaa helpottaa tieto siitä, että vanhempi pääsee mukaan.
  • Jos hammaslääkäri pelottaa kovasti, lapsen voi viedä vierailemaan pelkopotilaisiin erikoistuneen suuhygienistin vastaanotolle. Vierailun aikana lapsi saa rauhassa katsella ja tutkia välineitä ja totutella tilanteeseen ennen toimenpiteitä.

Onko sinulla kokemusta hammaslääkäripelosta?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.