Vanhempien kokema yksinäisyys voi vaikuttaa haitallisesti lapsiin

Vanhempien kokema yksinäisyys voi vaikuttaa haitallisesti lapsiin
Kuva: Greyerbaby / Pixabay

Vanhemmat toivovat lapsilleen kaikkea hyvää ja tekevät varmasti parhaansa, että jälkikasvun olo olisi onnellinen. Toisinaan heillä kuitenkin voi olla monenlaisia haasteita omassa elämässä ja vanhemmuudessa. Pään sisällä voi käydä melkoinen myllerrys. Jotkut vanhemmat kokevat itsensä yksinäisiksi.

Kaikki eivät ole välttämättä yrityksistä huolimatta löytäneet ystäviä elämäänsä. Joillakin on saattanut elämäntilanteiden muuttuessa jäädä yhteydenpito vanhojen kavereiden kanssa vähemmälle. Odotusaikana ja vauvavuotena ei ehkä ole ollut aikaa tai jaksamista vaihtaa kuulumisia säännöllisesti ystävien kanssa. Saati sitten ryhtyä etsimään uusia ystäviä.

Yksinäisyys periytyy

MTV3 Uutisten kirjoituksesta selviää, että vanhempien kokema yksinäisyys voi olla haitaksi heille itselleen sekä heidän pienille lapsilleen. Tässä yhteydessä yksinäisyydellä tarkoitetaan ihmisen omia ajatuksia siitä, millaisia sosiaalisia suhteita hänellä on. Emotionaalisessa yksinäisyydessä ei ole olemassa läheisiä ystävyyssuhteita ja sosiaalisessa yksinäisyydessä puuttuu kaverit ja erilaiset verkostot. Kirjoituksesta selviää, että tutkimukset ovat osoittaneet yksinäisyyden olevan periytyvää. Pienikin lapsi voi osoittaa toiminnallaan ja olemuksellaan merkkejä yksinäisyydestä. Jo 3 vuoden ikäinen voi olla vetäytyvä ja käyttäytyä mahdollisimman näkymättömästi.

Sosiaalisten taitojen harjoittelu

Ilman sosiaalisia tilanteita on lapsen mahdoton harjoitella toimimista yhdessä muiden lasten kanssa, todetaan MTV3 Uutisten kirjoituksessa. Sosiaalinen kanssakäyminen on olennainen osa elämää. Yksinäisten vanhempien lapsilla on usein heikot taidot tällä osa-alueella.

Monilapsisessa perheessä tulee näiden kykyjen treenaus lähes automaattisesti. Siitäkin huolimatta lapsille on tärkeää päästä tutustumaan muihin ikätovereihin esimerkiksi päiväkodissa tai perhepäivähoidossa. Monessa kaupungissa järjestetään myös muunlaista perhetoimintaa kuten avointa päiväkotia, joissa ei-päivähoidossa oleva lapsi pääsee näkemään muita lapsia. Samalla myös vanhemmille tarjoutuu loistava mahdollisuus tutustua muihin vanhempiin ja luoda ystävyyssuhteita.

Vaikka vanhemmilla olisi ystäviä somessa, ei se korvaa oikeaa tapaamista. Kasvotusten näkeminen on aina erilaista kuin ruudun tai luurin välityksellä jutteleminen. Väsyneistä vanhemmista saattaa tuntua raskaalta pelkkä ajatuskin lähteä tapaamaan jotain ihmistä, mutta usein jälkikäteen voi huomata sen, että kylläpäs se kannatti. Mieli virkistyy ihan eri tavalla, kun voi nähdä ja halata. Lapset ottavat tässäkin asiassa herkästi esimerkkiä vanhemmiltaan.

Teksti: Mami Mixtuura

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *