Somepoliisi Daniel Lapsemme-lehdessä: ”Nuori kyllä tietää, kun on kussut”

Somepoliisi Daniel Lapsemme-lehdessä: ”Nuori kyllä tietää, kun on kussut”

Vanhempi konstaapeli haluaa valistaa nuoria sosiaalisessa mediassa ja ennaltaehkäistä ainakin osan mokista ajoissa.

Suoranaiseksi somehitiksi noussut Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Daniel Kalejaiye, 25, muistaa vieläkin, miltä muiden koululaisten pilkka yläasteen ensimmäisenä koulupäivänä tuntui.

Kalejaiye kertoo kokemuksistaan tuoreessa Lapsemme-lehden haastattelussa.

Konstaapeli Daniel – jolla nimellä nuoret häntä nykyisin somessa kutsuvat – sanoo seuranneensa huolissaan, kuinka lasten ja nuorten kiusaaminen on siirtynyt kaduilta ja koulunpihoilta yhä enenevissä määrin nettiin.

Tällöin ei riitä, että heittää älyluurinsa nurkkaan ja yrittää unohtaa koko asian. Nuoriin ja nettimaailmaan erikoistunut Kalaye tietää esimerkiksi tapauksia, joissa joku on ensin levittänyt toisesta osapuolesta täysiä valheita, ja sen jälkeen koonnut mukaan haukkumistalkoisiin koko kaveriporukkansa.

Keskity ratkaisuihin, älä huutoon

Kalejaiyn somejulkaisujen rento, mutta asiallinen tyyli käsitellä Suomen lakia ja rikoksia on uponnut nuoriin siinä määrin, että hänellä on TikTokissa ja Instagramissa jo yli 150 000 seuraajaa.

Tilanteessa, jossa oma lapsi on tehnyt rikoksen, Lapsemme-lehden haastattelema Kalejaiye neuvoo aikuista ensin rauhoittumaan ja sen jälkeen sanomaan tai kysymään suoraan, mistä on kyse.

Avoimuus puolin ja toisin edesauttaa asioiden selvittämistä, ja keskustelussa kannattaa konstaapelin mukaan keskittyä ennemmin ratkaisuihin kuin jälkikasvunsa haukkumiseen.

Lapsemme-lehdessä poliisimies sanookin, että “jos nuori on kussut, hän kyllä tietää, että on kussut”.

Jälkipyykissä nuoren kanssa olisi hyvä käydä läpi teon mahdollisia seurauksia sekä kysellä tarkemmin, mitä tapahtui, keitä oli läsnä, oliko hommassa järkeä alun perinkään ja miettiä yhdessä, mitä tästä nyt opittiin, Kalejaiye luettelee lehden haastattelussa.

Olennaista on ottaa puheeksi lapsen kanssa myös vastuukysymykset. Vaikka idea olisi ollut kenen tahansa muun, vastuu on kuitenkin aina tekijän, hän muistuttaa.

Poliisin neuvo: Kunnioita nuorta

Työssään Kalejaiye sanoo oppineensa, että työskentely nuorten keskellä onnistuu, kun heitä kohtelee tasa-arvoisina olentoina eikä lässytä turhia, saati aliarvioi.

Vanhemmille hänellä on tärkeä neuvo: keskittykää hyvään, eikä nuoren soimaamiseen. Kuka jaksaa olla ihmisen kanssa tai kuunnella ihmistä, joka koko ajan vain haukkuu, konstaapeli tiivistää kysymyksensä vanhemmille lehden haastattelussa.

Teksti: Petra


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.