Hevoskuplassa kaikki on paremmin

Hevoskuplassa kaikki on paremmin
Kuva: Melanie Dretvic/ Unsplash

Ratsastuskypäriä, -saappaita ja -housuja lojuu eteisessä odottamassa ratsastustuntia. Uusi turvaliivi odottaa pukijaansa. Olohuoneen pöytä on täynnä hevospiirustuksia ja -värityskuvia. Lastenhuoneeseen on rakennettu kokonainen hevostalli aitauksineen ja hevosineen. Ratsastustallin ponien ja hevosten nimet ovat käyneet tutuiksi koko perheelle. Kuulostaako tutulta? Perheessä asuu hevoshullu!

Mikä hevosissa viehättää?

Hevoset saattavat vaikuttaa tottumattoman silmään jopa hieman pelottavilta. Miten niin isoon eläimeen uskaltaa koskea tai päästää lapsi sen selkään? Lapsi näyttää pieneltä ison eläimen selässä. Varoituksia on turha huudella perään, kun lapsi ravaa ja laukkaa varmasti ja tottuneesti. Kuten Ladies Stable kertoo, liittyy ison eläimen kanssa toimimiseen toki omat riskinsä, joista putoaminen selästä on se suurin. Varusteet suojaavat kuitenkin hyvin. Kypärä ja turvaliivi ovat usein pakollisia ratsastustunnille osallistuessa.

Tunnin loputtua lapsi hoitaa hevosta ja halaa sitä. Sekä hevonen että lapsi vaikuttavat rauhallisilta ja onnellisilta. Tuntuu kuin hevonen ja lapsi ymmärtäisivät toisiaan ja olisivat samalla aaltopituudella. Itse asiassa monesti näin myös on. Ladies Stable kertoo, että hevonen seuraa tarkasti ihmisen mielialoja ja on kuin ratsastajansa peili. Hevonen ei arvostele tai valehtele, vaan on mutkaton ja rehellinen kumppani.

Hevostallilla piipahtaessa sen ymmärtää – tallimaailmassa on jotain hyvin koukuttavaa. Katsellessa tallin touhuja on kuin eläisi kuplassa, jossa maailma on hetken hieman parempi paikka. Ei olekaan ihme, että hevostalli on monelle hevosharrastajalle kuin toinen perhe. Ratsastus opettaa niin sosiaalisia taitoja, vastuuta kuin myös omien tunteiden hallintaa. Suomen Ratsastajainliitto SRL kertoo, että joka viides 10–18-vuotias tyttö harrastaa ratsastusta ja vuoden 2020 koululaiskyselyssä ratsastus oli ykköstoiveharrastus alakouluikäisten tyttöjen joukossa.

Miten alkuun ratsastusharrastuksessa?

Kun hevoskuvat ja poniohjelmat eivät enää riitä on aika hakeutua hevosen selkään. Monet hevostallit järjestävät alkeiskursseja niin lapsille kuin aikuisille. Usein ratsastus aloitetaan talutusratsastuksella, jossa ohjaaja on jatkuvasti mukana. Aluksi ratsastajan kanssa opetellaan laittamaan hevosta ratsastuskuntoon sekä hallitsemaan hevosta, kertoo Ladies Stable. Monilta talleilta löytyy myös poni- tai heppakerhoja pienille heppafaneille.

Kun iso eläin katsoo suurilla, kilteillä silmillään on tottumatonkin harrastaja kuin sulaa vahaa. Hevosen olemuksessa on jotain hyvin rauhoittavaa. Ei oikeastaan ole lainkaan ihme, että hevosten rauhoittavaa olemusta käytetään nykyään tukena muun muassa mielenterveys- ja lastensuojelutyössä tai muuten vain edistämään hyvää oloa ja mieltä.

Asuuko teillä heppatyttöjä tai -poikia?

Teksti: Niina


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.