Nämä merkit kertovat, että lapsi viihtyy päiväkodissa

Nämä merkit kertovat, että lapsi viihtyy päiväkodissa
Kuva: Alexandr Podvalny / Unsplash

Varmasti jokaisen vanhemman toive on se, että oman lapsen päiväkotitaival on kaikin puolin hyvä kokemus koko perheelle. Päiväkodissa vietetty aika ei vuosissa mitattuna ole välttämättä kovin pitkä, mutta tästä ajanjaksosta jää iso muistijälki monella tapaa. Mikä olisikaan parempi asia, kuin saada omalle pienokaiselle hyvä kokemus elämän alkutaipaleella?

Lapsen saama päiväkotipaikka ei aina ole se, jonka vanhemmat itse valitsisivat. Toivoa voi, mutta vihreää valoa näyttävä hoitopaikka ei välttämättä ole ollut ensimmäisenä vaihtoehtona listalla. Asuinkaupungista riippuen ei vaihtoehtojen määrä välttämättä ole päätä huimaava. Toisaalta työn luonne ja etenkin vuorotyö rajaa entisestään vaihtoehtojen määrää.

Kun päiväkotipaikka on varmistunut, vaatii uuteen arkeen totuttelu yleensä aikaa niin lapselta kuin vanhemmiltakin. Alku voi olla hankalaa, mutta varmasti useimmissa tapauksissa uuteen elämänvaiheeseen siirtyminen sujuu loppupeleissä hyvin. Osa lapsista jää helposti uuteen hoitopaikkaan ilman omaa vanhempaa. Hoitopäivän loputtua monella naperolla voi tulla ikävä uusia kavereita ja päiväkodin aikuisia. Joillakin alku voi olla haastavampaa ja koti-ikävän vuoksi kyyneliä voi valua poskia pitkin. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että lapsi ei viihdy päiväkodissa ja tällöin on syytä pohtia mahdollisia asian taustalla olevia syitä.

Mitkä merkit kertovat vanhemmille, että lapsi on onnellinen päiväkodissa?

1. Lapsi lähtee mielellään joka päivä päiväkotiin → Toki kaikilla on joskus päiviä, jolloin arjen rutiinit eivät huvittaisi!

2. Lapsi näyttää iloiselta touhutessaan päiväkotiryhmässä

3. Lapsi kertoo mielellään päivän kulusta

4. Lapsi ilmaisee halustaan lähteä vapaapäivänä hoitopaikkaan!

5. Lapsella on päiväkodissa kavereita, joista hän kertoo kotona

6. Lapsi kertoo mukavia asioita päiväkodista ja päiväkodin aikuisista

7. Lapsi on iloinen päiväkodista tullessaan

Mitkä merkit kertovat varhaiskasvattajille, että lapsi on onnellinen?

Iina-Maria Kareisen opinnäytetyössä on selvitetty varhaiskasvattajien näkökulmasta, että mitkä asiat tekevät lapsesta onnellisen. Lasten tapa näyttää ilo ja riemu on usein spontaania. Se voi näkyä esimerkiksi erilaisin ilmein ja elein: nauruna, hymynä tai iloisina kiljahduksina. Yksi tutkimuskysymyksistä selvitti, että mistä asioista lasten onnellisuuden kokeminen koostuu päiväkodin arjessa. Leikkiminen ja liikkuminen nousivat tärkeimmiksi iloa tuottaviksi asioiksi.

Mistä asiat kertovat sinulle, että lapsesi on onnellinen päiväkodissa?

Teksti: Mami Mixtuura

*Tekstiä muokattu 26.1.2023

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *