Eskarilaisesta ekaluokkalaiseksi – Näin valmistaudutte koulutielle!

Eskarilaisesta ekaluokkalaiseksi – Näin valmistaudutte koulutielle!
Kuva: Pixabay

Koulun alkaminen on ilonaihe. Se on jännittävä asia niin lapselle kuin vanhemmillekin. Koulun alkuun valmistautuminen auttaa siirtymään uuteen innostavaan, ehkä pelottavaankin elämänvaiheeseen turvallisin ja luottavaisin mielin.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto muistuttaa, että vaikka elinpiiri laajenee ja omatoimisuus sekä vastuu lisääntyvät koulun alettua, lapsuus jatkuu yhä. Lapsen itsenäistyminen tapahtuu vähitellen, eikä vanhemman tuen tarve vähene, vaan muuttaa muotoaan.

Koulun alkaminen on koko perheelle iso asia, mutta suurin lapselle itselleen. On paljon uutta opittavaa ja omaksuttavaa. On paljon uusia rutiineja sekä ihmisiä. Ekaluokkalainen voikin kokea monista syistä pelkoja, jolloin vanhemman tulisi kyetä sensitiiviseen ja kärsivälliseen kohtaamiseen sekä tukena olemiseen.

Koulun ja kodin välinen avoimuus ja yhteistyö tukee lapsen hyvinvointia sekä vanhemman omaa vanhemmuutta. MLL:n vanhempainpuhelin, chat tai nettikirjepalvelu auttavat myös vanhempia tarvittaessa. Tarkistuslista auttaa luomaan koulun aloituksesta ja arjesta sujuvaa.

Huomionarvoista valmistautuessa:

  • Koulumatkan tuttuus ja turvallisuuteen panostaminen
  • Läksyjen tekemiseen liittyvät rutiinit
  • Lapsen riittävästä energian saannista huolehtiminen, ruokailuun liittyvät rutiinit
  • Vapaa-ajan viettoon liittyvien sääntöjen sopiminen ja rajojen asettaminen
  • Kiinnostus lapsen kavereita ja heidän vanhempiaan kohtaan, säännöistä sopiminen
  • Levosta ja unesta huolehtiminen sekä jaksamisen seuraaminen
  • Avoimuuden ja keskustelun vaaliminen, myös pelkoihin ja huoliin liittyen
  • Turvallisuudesta huolehtiminen niin tärkeiden aikuisten tavoitettavuuden takaamisella kuin esimerkiksi kypärän ja heijastinten käytöllä sekä kotona ja koulussa noudatettavien sääntöjen opettelemisella

Teksti: Anna


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.