Kesä ja grillaus – Muista nämä asiat!

Kuva: tookapic / Pixabay

Kesä on ihanaa aikaa. Monessa perheessä suven tulo tarkoittaa grillikauden avausta. On upea hetki, kun grilli laitetaan lämpenemään ensimmäisen kerran kesässä. Monet värikkäät kasvikset ja hedelmät saavat kivan maun tällä kypsennystyylillä. Tietyt asiat on kuitenkin hyvä pitää mielessä, kun grilli on vihdoin kaivettu talviteloilta.

Suomen kesässä on ihanaa ja helppoa valmistaa perheen ruoat grillissä. Tämä ruoanlaittotapa ei tunnu puuduttavalta, kun samalla saa nauttia kaikilla aisteilla auringon lämmöstä ja luonnon kauneudesta. On kivaa, kun ei tarvitse hikoilla kuumassa keittiössä hellan ääressä. Tällä keinolla ruoat valmistuvat usein nopeasti ja pienellä vaivalla.

Kohtuus makkaran syömisessä

Etenkin makkaran syömisessä kannattaa muistaa kohtuus, koska se sisältää nitriittiä, suolaa ja kovaa rasvaa. Alle vuoden ikäisille makkararuokia ei pidä tarjoilla ollenkaan. Tätä isommille lapsille se käy ruoaksi silloin tällöin. Alle kouluikäiset saisivat syödä viikossa korkeintaan 150 gramman edestä makkaraa, nakkeja ja leikkeleitä. Tämä määrä tulee täyteen kahdesta makkaraa sisältävästä ruoasta tai yhdestä makkara-ruoasta ja päivittäisestä leikkelesiivusta. Pikkulapsille, noin 1-2-vuotiaille, suositus on korkeintaan kerran viikossa makkaraa sisältävä ruokaa tai toisinaan leikkelettä leivän päälle.

Grilliin sopivat monenlaiset ruoat

Eviran ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen toteaa Ylellä, että kala, siipikarjanliha ja kasvikset ovat hyviä grillattavia. Tärkeää on muistaa se, että makkararuoat eivät ole suinkaan ainoita grilliin sopivia juttuja. Monet lapset syövät mielellään esimerkiksi vartaita, joissa on erivärisiä kasviksia ja lisäksi vaikka kananpaloja. Esimerkiksi paprika, herkkusienet, kesäkurpitsa, munakoiso ja maissi ovat hyviä valintoja. Osa hedelmistä soveltuu grillattavaksi. Esimerkiksi ananas ja banaani saavat hyvän maun tällä tavalla kuumennettuna. Myös vesimelonin kerrotaan olevan herkullista grillattuna.

Muista nämä asiat

Grillaus ei tarkoita automaattisesti epäterveellistä syömistä. Omat valinnat eli se, mitä ruokia grilliin laittaa, vaikuttaa olennaisesti kokonaisuuteen.

”Mustuneen elintarvikkeen syöminen ei ole terveydelle hyväksi”, toteaa Marina Heinonen. Grillissä kypsytettäviä ruokia ei siis ole tarkoitus kärventää mustiksi. Palanut ruoka sisältää haitallisia PAH-yhdisteitä. Joten maltti ja kiireettömyys grillauksessa ovat tärkeitä.

Lähde: Hyvä Terveys, Ruokavirasto, Yle

Teksti: Mami Mixtuura

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.