Kurinpito ja monet muut asiat ovat muuttuneet hurjasti kouluissa vuosikymmenten aikana!

Kuva: Miroslavik / Pixabay

Viimeisten vuosien ja vuosikymmenten aikana on tapahtunut isoja muutoksia koulumaailmassa. Luokkahuoneiden varustuksessa on tapahtunut valtava muutos. Kurinpito on yksi asia, joka on kokenut suuren mullistuksen. Entisajan kouluissa kuri oli ankaraa ja moni tottelematon lapsi sai tuntea sormissaan karttakepin läimäytyksen. Nykyaikana tällainen käytös ei tulisi kuuloonkaan.

Koulunkäynti on muuttunut hurjasti viimeisten vuosikymmenten saatossa. Kouluruoka lienee ihan erilaista nykyään kuin ennen vanhaan. Välituntisin ei enää kirmailla ulkona samalla tavalla joka koulussa. Osa oppilaista saattaa viettää koko päivän sisällä, jos välituntisin ei ole pakko mennä ulos. Kultaisella 90-luvulla ei ollut mitään tietoa siitä, että joskus lapset kulkisivat koulumatkoja katse uppoutuneena älypuhelinten näyttöihin. Suuri muutos on tapahtunut myös luokkahuoneissa. Vai vieläkö käytössä ovat perinteiset liitutaulut ja piirtoheittimet? Karttakepit ja harmonit lienevät ainakin kadonneet opetustilasta. Vieläköhän nokkahuilulla soittaminen kuuluu opetettaviin juttuihin?

Kurinpito

Entisaikaan kouluissa oli kova kuri. Opettaja oli auktoriteetti, jota kunnioitettiin suuresti. Varmasti moni noina aikoina kouluja käynyt muistaa erilaiset kurinpitotoimet verrattuna nykyaikaan. Moni nykyajan vanhempi tai isovanhempi saattaa olla saanut karttakepistä sormille. Täältä voit lukea lisää, millaista koulunkäynti oli aikaisempina vuosikymmeninä.

Iltalehden kirjoituksessa on katsaus koulunkäyntiin eri vuosikymmenten aikana. 1950-luvulla oli yleistä fyysiset rangaistukset. Virallisesti niitä ei olisi saanut käyttää kurinpitotoimena, mutta todellisuudessa niitä käytettiin silti. Tarkkailuluokalla tällaiset kurinpitotoimet olivat vieläkin yleisempiä. Tottelematon koululainen saatettiin erottaa oppikoulusta. 1970-luvulla fyysiset rangaistukset olivat vähentyneet, koska oppilaiden vanhemmat eivät enää hyväksyneet tätä käytäntöä.

Millaisia kurinpitokeinoja nykyään käytetään kouluissa?

Opetushallituksen sivuston kirjoituksessa lakimies Laura Francke kertoo, millaisia tapoja nykyään käytetään kouluissa kurinpidon suhteen. Suositeltavin ja ensimmäinen keino puuttua opiskelijan huonoon käytökseen on opettajan ja oppilaan välinen keskustelu. Tämän lisäksi mahdollisia muita keinoja ovat: ”kasvatuskeskustelu, siivousvelvoite, oppilaan määrääminen poistumaan, oppilaan opetuksen osallistumisen epääminen, oppilaan määrääminen tekemään kotitehtäviään, jälki-istunto, kirjallinen varoitus, määräaikainen erottaminen, häiritsevän ja turvallisuutta vaarantavan oppilaan poistaminen tilasta, esineiden tai aineiden haltuunotto sekä tavaroiden tarkastaminen”, selviää Opetushallituksen tekstistä.

Millaista kurinpito oli koulussa, kun sinä olit lapsi?

Teksti: Mami Mixtuura

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)