Yksinäisen lapsen kesäloma -Kuinka piristää lasta?

Yksinäisyys aiheuttaa helposti negatiivisuuden kehän. Kuva: Pixabay.

Yksinäinen nuori tarvitsee vanhempiensa tukea, erityisesti kesälomalla. Se tarkoittaa sitä, että vanhempi on aidosti kiinnostunut nuoren asioista, antaa huomiota, kuuntelee ja rohkaisee nuorta.

Sama ohje pätee nuorempiinkin lapsiin, mutta nuoruusiässä yksinäisyys usein korostuu, koska yksinäisyys on voinut jatkua jo pitkään ja nuoruusiässä kavereiden ja ystävien tärkeys korostuu.

Myös yhteenkuuluvuuden tarve voimistuu nuoruusiässä ja nuori alkaa etsimään itselleen sopivia porukoita, joihin liittyä. Nuorta onkin syytä varoittaa siitä, ettei yksinäisyyden tuskassaan hakeudu vääränlaiseen ja toksiseen seuraan!

Nuorta tulisi kannustaa ja kehua! Nuorena itsetunto on koetuksella, jota yksinäisyys pahentaa. On siis tärkeää auttaa nuorta näkemään kaikki se hyvä, mitä hänessä on.

Keskustelkaa paljon ja säilyttäkää avoin ja luottamuksellinen suhde tai rakentakaa sellainen. Lapsen on tärkeää saada puhua tuntemuksistaan aikuiselle.

Auta lasta/nuorta sitä konkreettisimmilla keinoilla, mitä enemmän hänellä on haasteita sosiaalisissa taidoissa ja, mitä nuorempi lapsi on kyseessä. Harjoitelkaa sosiaalisia taitoja ja tutustumistilanteita etukäteen kaikenikäisten lasten kanssa.

Nuoren kanssa yhdessä, on hyvä miettiä, missä ja millaisissa paikoissa, nuori voisi tutustua muihin samanhenkisiin nuoriin. Tällaisia ovat esim. harrastusporukat, järjestöjen ja seurakuntien toiminta, koulun järjestämät kerhot, ilmaiset ja maksulliset erilaiset tapahtumat, netin keskustelupalstat ja chatit sekä sosiaalinen media.

Netin ja sosiaalisen median suhteen, on kuitenkin hyvä varmistaa, että nuori hallitsee nettietiketin ja ymmärtää, etteivät kaikki ole netissä rehellisiä ja keitä väittävät olevansa. Parhaimmillaan kuitenkin monet koululaiset ja nuoret ovat löytäneet netin avulla jopa sydänystävän!

Pienemmän lapsen kanssa voi käydä esim. kerhoissa, harrastustoiminnoissa sekä järjestöjen, seurakuntien ja koulun järjestämissä kerhoissa ja tapahtumissa. Myös erilaiset ulkoliikuntapaikat ja leikkipuistot ovat hyviä paikkoja saada kavereita.

Lisäksi kannattaa miettiä läpi kaikki omat tutut, että onko heillä suunnilleen samanikäisiä lapsia. Näiden lasten vanhemmille voi kertoa oman lapsen tilanteesta ja sopia yhteisiä tapaamisia tarvittaessa. Tutun lapselle voi myös kertoa asiasta ja kysyä haluaisiko tämä ottaa lastasi mukaan leikkeihin/kaveriporukkaan (perustuttava vapaaehtoisuuteen!).

Jos omasta tuttavapiiristä ei löydy samanikäisiä lapsia, niin vanhempi voi kokeilla myös sosiaalisen median voimaa. Esimerkiksi oman paikkakunnan puskaradiossa voi kysellä leikkiseuraa!

On myös erittäin tärkeää, että lapsi saa viettää aikaa edes omien vanhempien ja muiden läheisten aikuisten kanssa pitkällä kesälomalla. Joten ottakaa yhteiseksi visioksi viettää yhdessä laatuaikaa kesälomalla. Tehkää erilaisia asioita ja käykää monissa paikoissa. Kesällä löytyy paljon ilmaista tai edullistakin puuhasteltavaa, nähtävää ja koettavaa!

Lähde: MLL

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.