Vanhemmuuden 10 myyttiä

Vanhemmuuteen ja lasten kasvatukseen sisältyy paljon myyttejä! Kuva:Pixabay/pexels

Myytti tarkoittaa arkikielessä harhakäsitystä tai tarua. Oikaisemme artikkelissamme kymmentä vanhemmuuden myyttiä, koska on tärkeää, että tulevat vanhemmat saavat asioista asianmukaista tietoa.

Myytti nro 1.

”Lapsi ylpistyy, jos häntä kehutaan liikaa!”

Tämä on taas näitä vanhankansan huonoja uskomuksia ja sanontoja! Vanhempien yksi pääasiallinen tehtävä on kehua ja kannustaa lasta, että hän uskoisi olevansa arvokas juuri sellaisenaan ja saisi pohjan hyvän itsetunnon kehittymiselle.

Myytti nro 2.

”Hyvä vanhempi ei anna lapsensa pahoittaa mieltään tai ponnistella saavuttaakseen asioita!”

Tämä ei pidä laisinkaan paikkaansa! Vanhempien ei tulisi missään nimessä ylisuojella lasta, koska lapsen pettymyksen sietokyky ei muuten pääse kehittymään, sanotaan YLE:n ”Lapset”-osion artikkelissa.

Esimerkkejä ylisuojelemisesta voit lukea artikkelistamme ”Ylisuojeleva vanhempi ei salli lapsen kokeilla ja ottaa riskejä”.

Myytti nro 3.

”Äiti rakastuu lapseensa heti synnytyksen jälkeen, kun hänet nostetaan äidin rinnalle!”

Valtava rakkauden ryöppy ei välttämättä iske kaikkiin äiteihin heti rankan synnytyksen jälkeen, näin korjataan virhekäsitystä YLE:n artikkelissa.

Myytti nro 4.

”Vauva-aika on harmonista ja ruusunpunaista aikaa ihanaa vauvaa nuuskutellen!”

Vauva-aika voi kyllä olla ruusunpunaista ”hattaraa” vanhempien päästyä ns.”vauvakuplaan” ja mikäli vauva on helppohoitoinen. Kuitenkaan läheskään aina ei käy niin, vaan vauva-aikaa saattaa varjostaa esimerkiksi vauvan koliikki ja vanhempien suuret univelat!

Myytti nro 5.

”Täydellinen vanhempi käy päivät töissä ja kuskaa iltaisin lapsia harrastuksiin!”

Moni vanhempi miettii, että sitäkö vanhemmuus on nykyään, että päivisin käydään töissä ja illat toimitaan lasten ”taksikuskeina”! Mutta lapset eivät tarvitse Suomessa vanhemmistaan ”taksikuskeja”. Suurin osa ohjattua liikuntaa harrastavistakin lapsista istuu liikaa päivän aikana, kirjoitetaan Potilaan Lääkärilehden artikkelissa.

Myytti nro 6.

”Vauvaa ei saa pitää liikaa sylissä!”

Tämä on vanhanaikainen ja vahingollinen myytti! Vauvaa ei voi pitää liikaa sylissä, osoitetaan myös Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa, mistä kertoo MTV-uutiset artikkelissaan.

Myytti nro 7.

”Lapsesta kasvaa rajaton ja tottelematon, jos häntä ei koskaan kuriteta fyysisesti (esim. tukistamalla tai luunappeja antamalla)!”

Fyysinen kuritusväkivalta on kielletty lailla jo vuonna 1984 ja perustelluista syistä! On aika kehittää uusia ja oikeasti parempia tapoja kasvattaa lasta ”hyväksi kansalaiseksi”.

Tällainen keino voi olla esimerkiksi ”kannustava kasvatus”. Se tarkoittaa rajoista keskustelua ja niiden perustelemista, ennakointia ja rohkaisevaa puhetta/katsetta, neuvotaan YLE:n artikkelissa.

Myytti nro 8.

”Sankariäidit synnyttävät alakautta ilman puudutuksia ja imettävät lastaan vuoden ikäiseksi!”

Kautta aikojen on kilpailtu ja väitelty siitä, millainen synnyttäminen ja lapsen ruokintatapa on se ”ainoa oikea”! Se on suoranaista hulluutta. Synnytykseen ja imetykseen äiti ei voi täysin itse vaikuttaa, vaan ne menevät toisaalta, miten menevät. Keskustelun pääpaino pitäisikin olla siinä, että voivatko lapsi ja äiti hyvin.

Myytti nro 9.

”Nuoret vanhemmat eivät voi olla hyviä vanhempia!”

Nuoret aikuiset voivat olla aivan yhtä hyvin loistavia vanhempia, kuin yli 30- vuotiaat vanhemmat! Itseasiassa nuorilla vanhemmilla on jopa joitakin etuja vanhemmuuteen, kuten oma fyysinen jaksaminen ja sopeutuminen uuteen elämänvaiheeseen. Jotkut nuoret aikuiset saattavat kuitenkin tarvita hieman enemmän tukea vanhemmuuteen.

Myytti nro 10.

”Äidit ja isät ovat aina onnellisia, koska onhan heillä oma lapsi!”

Vanhemmat ovat kyllä suurimmaksi osaksi onnellisia ja kiitollisia lapsistaan, mutta esimerkiksi työelämän paineet ja vauva- ja pikkulapsiajan univelat, vaativat veronsa vanhempien jaksamisesta ja onnellisuudesta. Lisäksi yhteiskunnassamme lisäätyneet mielenterveysongelmat varjostavat joidenkin vanhemmuutta.

Joten vanhemmat eivät ole aina onnellisia. He eivät myöskään ole mitään yli-ihmisiä, vaan he kokevat kaikenlaisia tunteita, kuten kaikki muutkin ihmiset.

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.