Pikkulapsiaika on hieman ristiriitaisestikin ihanaa, mutta rankkaa aikaa. Silti siitä kannattaa yrittää ”ottaa kaikki irti”, koska loppujen lopuksi tuo aika ennen lasten kouluunmenoa hujahtaa nopeasti.
Alla on koottuna joitakin syitä sille, miksi pikkulapsiajasta kannattaa yrittää nauttia:
1. Lapsesi kasvaa ja kehittyy hurjaa vauhtia!
Siksi kannattaa huomioida päivittäin kaikki muutokset ja kehitys lapsessasi, koska se on palkitsevaa ja haluat muistella niitä myöhemminkin elämässä.
2. Pääset itse helpommalla, jos opit näkemään pikkulapsivaiheen ainutlaatuisuuden!
Elämässä kaikessa pääsee helpommalla, jos päättää nähdä asioiden tai tilanteen positiiviset puolet! Sitä asennetta tarvitaan myös pikkulapsiaikana. Kun ymmärrät, kuinka tärkeää aikaa se on ja miten iso vastuu sinulle on annettu, niin sinun on helpompi valita positiivinen asenne.
Vanhemmuuden positiivisista puolista ja tähtihetkistä voit lukea lisää artikkelistamme!
3. Kadut myöhemmin, ellet panosta pikkulapsiaikaan täysillä!
Jos et panosta tähän elämässä täysillä, niin mihin sitten?
4. Mikään ei ole tärkeämpää tässä maailmassa, kuin pitää hyvää huolta meidän pikkuihmisistä!
5. Ansaitset saada nauttia pikkulapsiajasta!
Sinulla on oikeus saada nauttia pikkulapsiajasta, vaikka sinun lapsesi olisikin kaikkein haastavin hoitaa ja univelkasi suuri. Muista pyytää tarvittaessa apua!
6. Kaiken muun ehtii kyllä (kuten opiskelun, työn ja vapaa-ajan vieton)!
Erityisesti korkeasti koulutetut naiset ja yrittäjät pelkäävät, että heidän urakehitys tyssää, elleivät he hätäile takaisin työelämään esikoisen jälkeen. Samasta syystä haaveet toisesta lapsista lykkääntyvät monilla muillakin naisilla/perheillä, kertoo Hyvä Terveys– lehti.
Silti päätöksenteossa ja tulevaisuutta suunniteltaessa kannattaa miettiä, mikä on elämässä itselleen tärkeintä: ura vai lapset/perhe? Ratkaisut työelämään paluuseen kyllä löytyy varmasti keinolla tai toisella, koska nykyään on niin moninaiset uramahdollisuudet digitalisaation takia.
Rahankin suhteen kannattaa pohtia, että riittääkö perheellenne, että pärjätään ja on vähän turvaa ”pahan päivän varalle”. Vai pitääkö perheen kanssa päästä myös ulkomaille kerran vuodessa lomailemaan?
7. Varhaislapsuus on lapsen loppuelämää ajatellen älyttömän tärkeä elämänvaihe!
Erityisesti kokemukset vauva- ja pikkulapsiajasta heijastuvat lapsen myöhempään elämään ja pitkälle aikuisuuteen.
Raskausaika, ensimmäiset kaksi elinvuotta ja murrosiän alku ovat erityisen herkkiä ajanjaksoja ihmisen kehityksessä. Aivoalueiden väliset yhteydet kehittyvät silloin voimakkaasti. Ne ovat tuolloin myös erittäin muovautumiskykyisiä, kerrotaan Adoptioperheet.fi:n artikkelissa.
8. Lapsesi ansaitsevat olla onnellisia sekä saada hyvinvoivat vanhemmat!
Tähän kohtaan ei ole lisättävää!
Oletko pystynyt nauttimaan lastesi pikkulapsiajasta edes hetkittäin? Jos et, niin mitkä tekijät ovat estäneet sen ja voisiko tilannetta vielä korjata?
Teksti: Anne-Mari Valta