Aikamatkalla

Aikamatkalla
Kuva: Debby Hudson

Vanhemmalla on etuoikeus oman lapsuutensa elämysseikkailuun! Jo mielestä unohtuneet lelut, leikit ja teeveesarjat muistuvat mieleen, kun tietyt asiat tulevat oman lapsen kohdalla ajankohtaisiksi. Miten mahtavaa onkaan, kun on saanut omalle lapselleen esitellä omia retrovaatteitaan, kaivaa muistojen arkistoista omia kirjoja ja pelejä ja kertoa tarinoita siitä, kuinka “ennen vanhaan”. Ilman omaa lasta nämä asiat olisi todennäköisesti painuneet pysyvästi unholaan.

Muistan omasta lapsuudestanikin sen, miten mielenkiintoisia vanhempien, isovanhempien ja muiden aikuisten tarinat olivat. Miten mummoni oli pikkutyttönä selvinnyt, vaikka vene oli kaatunut eikä hän osannut uida, miten paappani oli urheasti taistellut isänmaamme puolesta ja äitini juossut lapsena härkiä karkuun, kun kulkivat koulusta kotiin laitumen poikki.

Meissä jokaisessa elää monta tarinaa. Lastemme kautta ne heräävät uudestaan henkiin. Joskus olen saattanut viettää tuntikausia muistellen aupair-vuosiani Hollannissa kertoillen lapsille mitä vaan pystyin muistamaan. Toisinaan ihmettelemme miten äidin lapsuudessa ei pelattu puhelimilla eikä autoissa ollut edes turvavöitä.

Me, tässä ja nyt, luomme lapsillemme näitä tarinoita, joita he itse vanhempina, mummoina ja pappoina aikoinaan kertovat seuraaville sukupolville. Kuulostaako tämänpäivän tekniikka silloin yhtä kaukaiselta kuin nykyään lankapuhelin ja mustavalkotelevisio? Miten silloin muistellaan tätä ihmeellistä korona-aikaa?

Ollaan ylpeitä tarinoistamme! Niistää koostuu meidän ainutlaatuinen elämänkertamme. Jaetaan sitä lapsillemme, lastenlapsillemme. Tarinamme ovat perintöä parhaimmillaan; jotain sellaista, mitä ei hopealusikat ja taskukellot koskaan korvaa – ellei niihin sisälly jokin tarina.

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 10.12.2020.


Ruuhkavuodet suosittelee

Susanna

Nelikymppisen suurperheen äidin arkisia oivalluksia pyykkivuorten, vauhtiviivojen ja pohjaan palaneiden puurokattiloiden takaa. Monenlaista touhutaan ja ollaan touhuamatta, mutta kaiken keskellä yritetään muistaa myös pysähtyä ja olla läsnä. Ja kikattaa niin, että tuntuu.