Kuinka tunnistaa lapsen syömishäiriö?

Kuinka tunnistaa lapsen syömishäiriö?
Syömishäiriö eristää lopulta muista!Kuva: Pixabay/RyanMcGuire

Lasten ja nuorten syömishäiriöt ovat lisääntyneet ja vaikeutuneet koronapandemian takia! Näin kerrotaan Syömishäiriöliiton eli SYLI:n artikkelissa. Elämme myös aikakautta, missä on kovat ulkonäköpaineet sosiaalisen median vuoksi. Lapsilla ja nuorilla on myös paljon stressiä aiheuttavia asioita ja psyykkistä ylikuormitusta.

Vanhempien esimerkillä on vaikutusta syömishäiriöiden ennaltaehkäisyssä, kerrotaan artikkelissamme. Ole siis itse sinut oman painosi kanssa ja anna mallia terveestä suhtautumisesta itseesi, ruokailuun ja liikkumiseen. Sen jälkeen olet valmiimpi ohjaamaan lastasi oikeaan ja terveelliseen suuntaan.

Syömishäiriön oireet lapsella ja nuorella

Syömishäiriöt kehittyvät hitaasti ja niitä voi olla vaikeaa huomata. Syömishäiriöinen yrittää salata oireensa viimeiseen asti. Lapsen tai nuoren epäterveellisten ajatusten ja käytösmallien kehittyminen suhteessa ruokaan ja liikkumiseen ovat kuitenkin merkkejä, jotka kannattaa ottaa vakavasti! Tilanne on jo vaikea, mikäli lapsi esim. äkillisesti laihtuu.

Yleisimmässä syömishäiriössä eli anoreksiassa lapsi kuvittelee olevansa lihava, vaikka asia ei ole niin. Se johtaa usein laihduttamisyritykseen ja syömättömyyden kierteeseen sekä vimmattuun liikkumiseen, joka riistäytyy käsistä eikä ole enää hyväksi lapselle, kerrotaan HUS:n sivustolla.

Bulimiassa eli ahmimishäiriössä sairastunut voi sen sijaan syödä ja ahmia suuriakin ruoka-annoksia kerralla. Syömisestä seuraa yleensä katumus. Lihomisen estämiseen pyritään esimerkiksi oksentamalla, ulostuslääkkeillä tai kovalla liikkumisella, jatketaan HUS:n sivuilla.

Myös yltiöterveellinen syöminen ja pakonomainen liikkuminen voivat muodostua häiriöksi eli ortoreksiaksi. Siihen sairastunut kuvittelee elävänsä terveellisesti, mutta suhde ruokaan ja liikkumiseen on pakonomaista vahtimista ja kaukana terveellisyydestä.

Liikalihavilla lapsilla voi olla myös jonkinlainen syömisongelma, kuten tunnesyöminen. Mutta kaikilla lihavilla ei ole automaattisesti jotain varsinaista syömishäiriötä, vaan lihavuuteen on monia syitä. Jotkut lihavat lapset ovat painoindeksikäyrien mukaan ylipainoisia, vaikka he syövät pääasiassa terveellisesti ja liikkuvat sopivasti. Lapsen liikalihavuuteen väärällä tavalla puuttuminen sen sijaan voi johtaa syömishäiriöön myöhemmässä vaiheessa. Vanhemman ja muiden aikuisten on oltava asiassa hienovaraisia ja varovaisia, että millä keinoin yrittävät auttaa lasta painonhallinnassa.

Tunnistaisitko mahdolliset syömishäiriön oireet lapsellasi? Onko oma asenteesi ja ajatuksesi suhteessa ruokaan, liikkumiseen ja kehonkuvaasi kunnossa?

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *