Kun mies ja lapset ovat poissa, perheenäiti käyttää vapaa-ajan siivoten – Miksi ihmeessä?

Kun mies ja lapset ovat poissa, perheenäiti käyttää vapaa-ajan siivoten – Miksi ihmeessä?
Kuva: Elena Koycheva

Kaivattu vapaapäivä, ja kävelet kohti siivouskomeroa. Kuulutko sinäkin siihen naisryhmään, joka nauttii ja rentoutuu siivotessaan?

Mies ja lapset ovat mummolassa ja nainen saa käyttää koko päivän vain itselleen. Mitä hän tekee? Makaa sohvalla katsoen koko päivän laatuohjelmia, lukee lempiromaania, lähtee harrastamaan, tapaa ystäviä vai kaivaa esille imurin?

Kuulutko sinäkin jälkimmäiseen ryhmään naisia, jotka rentoutuvat siivotessaan?

Vapaapäivänä on vihdoinkin aikaa siivota ilman yhtään keskeytystä. Ilman, että yksikään keskenkasvuinen pikkuapuri on tulossa osallistumisellaan hidastamaan työn edistymistä.

Kun on kunnolla aikaa, voi pikaimuroinnin sijaan mopata myös lattiat, järjestellä lastenhuoneen, pestä vessan, viedä kaapeissa viikkoja lojuneet kierrätysroskat, pestä pyykkiä – ja silittää kerrankin lakanoiden lisäksi myös pyyhkeet. 

Tuo syvää tyydytystä, kun koti on kerrankin puhdas, eikä vain pölytön. Uuni on pesty myös sisältä, tiskiallas tyhjä, suihkukaapista ja ikkunoista näkee kunnolla läpi ja saunan lauteet on ehtinyt irrottaa paikoiltaan, että on päässyt käsiksi lautojen väleihin.

Varsinkin piintynyttä likaa pestessä näkee, miten työ edistyy. Se on arjen terapiaa väsyneille aivoille.

Puhtaudessa mieli lepää

Kun istahtaa puhtaassa kodissa sohvalle, mieli rauhoittuu. Katse ei vaeltele enää tekemättömissä töissä, vaan lempisarjan katsomiseen voi kunnolla keskittyä. Leffaherkut ja skumppalasi tuntuvat ansaitulta ahertamisen jälkeen. Lopuksi voi soittaa ystävälle ja kertoa, mihin vapaa-aika on mennyt. On todennäköistä, että hän ymmärtää, mikä arvo vapaa-ajan käyttämisellä tiskirätti kädessä on mielenterveydelle. 

Salia tai juoksulenkkiä ei tarvitse, sillä suursiivous jos mikä, polttaa kaloreita ja rentouttaa mieltä.  

Mutta mikä tunteja kestävässä keskeytyksettömässä siivouksessa on parasta? Se hetki, kun huomaa, että kädenjälki tuo tulosta. Piintynyt lika antaa periksi ja alkaa irrota. Vuosia vessapönttöä rumentanut ruosteveden värjäämä posliinipinta alkaa pilkottaa puhtaanvalkoisena. Kalkki himmenee, kunnes irtoaa kokonaan. Vauvan syöttötuoliin jämähtäneet piltinjämät rapisevat lattialle, josta ne saa pyydystettyä talteen imuriin. 

Tunkkaisen tilalle tulee puhtaan kodin tuoksu. Puhdistusliinat ja sumutettavat pesuaineet jättävät jälkeensä pintoihin luksusta: kiiltoa, miellyttävää hajua ja tahrattomuutta. 

Sivullisesta äidin ahertaminen voi näyttää kotiorjuudelta, mutta kotityö, jonka tekee vapaaehtoisesti vapaa-ajalla ei ole pakon vaan vapauden merkki. 

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *