Päiväkotiryhmillä on monenlaisia nimiä – Osa voi aiheuttaa hilpeyttä!

Kuva: happypixel19 / Pixabay

Päiväkotiryhmien nimissä esiintyy jos jonkinlaiset inspiraation lähteet. Tavoitteena on luoda tunnistettavat ja tarhan sisällä toisistaan erottuvat ryhmät. Nimeäminen auttaa toisaalta myös ryhmäytymisessä ja se voi saada aikaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Osa käyttöön valikoituneista nimistä voivat olla hiukan erikoisempia ja saattavat aiheuttaa hilpeyttä tai kummaksuntaa.

Ryhmien nimeäminen voi olla helppoa ja nopeaa. Joissakin paikoissa työntekijät ovat jo ennalta miettineet nimikkeet valmiiksi. Tällöin riittää se, että lapset jaetaan nimettyihin ryhmiin. Toisaalta tämä prosessi voidaan toteuttaa myös hitaammin ja harkitummin. Joissakin päiväkodeissa lapset saavat osallistua ryhmänsä nimen keksimiseen. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi siten, että jokainen lapsi saa mahdollisuuden ehdottaa haluamaansa nimeä ja lopuksi suoritetaan äänestys, jossa eniten ääniä saanut ehdotus valitaan ryhmän nimeksi. Tällä tavalla toimien voi nimeksi valikoitua toisinaan erittäin hilpeä ja hauska nimi.

Värit

Osa päiväkodeista nimeää lapsiryhmät värien perusteella. Pienokaiset voivat kuulua esimerkiksi siniseen, punaiseen, keltaiseen, vihreään tai oranssiin ryhmään.

Eläimet

Hauska tapa ryhmien nimeämiseen on käyttää eläinten nimiä. Onko oma lapsi leijona, kirahvi, pupu, aasi, siili tai orava? Vai kenties joku ihan muu eläin. Käytössä voi olla myös esimerkiksi jaottelu eri kaloihin: ahvenet, hait, särjet, lohet tai hauet. Myös lintulajeista saa kivoja ryhmien nimiä: esimerkiksi sinitiaiset, varpuset, punatulkut ja peipot.

Kulkuneuvot

Myös erilaiset kulkuneuvot voivat toimia inspiraationa: autot, kaivurit, polkupyörät, mopot ja moottoripyörät. Alaryhmiä autoille voisi olla esimerkiksi hälytysajoneuvoista: poliisiautot, paloautot, ambulanssit yms.

Ruokiin liittyviä nimiä

Myös monet ruokiin liittyvät nimet toimivat hyvin päiväkotiryhmissä. Esimerkiksi marjoista: mansikat, mustikat, vadelmat ja kirsikat. Jotkut ryhmät on nimetty yrttien mukaan kuten lipstikat, rosmariinit ja timjamit, selviää vauva.fi-sivun keskustelupalstalta.

Erikoisempia nimiä

Vauva.fi-sivun keskustelusta löytyy vähän oudompia käytössä olleita ryhmien nimiä. Miltä kuulostaisi, jos lapsesi olisi kakkapyllyt-nimisessä ryhmässä? Jotkut pikkuiset tunnistavat ryhmänsä nimeksi myös Muumeista tutun Haisulin. Myös alla olevat ryhmien nimet esiintyivät vauva.fi-sivun keskustelussa, joten nämäkin nimet ovat tai ovat joskus olleet käytössä joissakin tarhoissa.

-Tuhnut

-Kakarat, penikat ja räkänokat

-Persehedelmät

-Puskajussit

-Laiskiaiset

Minkä nimisissä ryhmissä sinä tai läheisesi ovat olleet?

Teksti: Mami Mixtuura

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.