Tuliko ero? Katso asiantuntijan neuvot selviytymiseen ja uuteen alkuun

Tuliko ero? Katso asiantuntijan neuvot selviytymiseen ja uuteen alkuun

Eroasiantuntijan mukaan pahin virhe akuutissa erokriisissä on yrittää tukahduttaa tunteensa, vaikka ne niin tuskallisen syvältä viiltävätkin.

Syitä siihen, miksi ani harva liitto enää nykypäivänä kestää sitä kuuluisaa loppuelämää, on etsitty jo kauan niin tieteen kuin proosankin keinoin. Kysymys on haastava, sillä varsin harvoin eron osapuolet itsekään pystyisivät nimeämään mitään yhtä tiettyä syytä, joka lopulta katkaisi kamelinselän.

Usein loukkauksien, väheksynnän, arvostuksen puutteen ja etääntymisen myrkkykerää on punottu yhdessä jo vuosia ellei vuosikymmeniä, eikä oikotietä onneen enää ole – lopulta ainoa vaihtoehto ainakin toisen osapuolen mielestä on ero.

Sisäinen myllerrys on normaali reaktio

Mielenterveystalo.fi-sivuston mukaan kiireinen arki ilman, että aikuisilla on aikaa selvittää tärkeitä asioitaan ajoissa, voi olla yksi eroa ennakoivista uhkatekijöistä. Monesti toinen tai molemmat osapuolet ovat tunteneet jo kauan ennen eroa, etteivät ole liitossaan saaneet kumppaniltaan riittävää kannustusta tai tukea.

Usein tilanne ja eroajatukset vahvistuvat juuri niinä hetkinä, kun toinen tai molemmat pyrkivät muutokseen ja haluavat selvittää ongelmat, mutta tavalla tai toisella epäonnistuvat. Jos solmut eivät useista pyrkimyksistä huolimatta ala aueta, alkavat eroajatukset usein vallata vähintään liiton toisen osapuolen mielenmaisemaa.

Tieteellisissä tutkimuksissa on selvitetty, että suomalaiset pohtivat eroa noin 1 – 2 vuotta, kunnes toimivat. Etenkin toiselle liiton osapuolista eropäätös voi olla täysi yllätys ja sokki, jolloin uuteen alkuun pääsy voi tuntua aluksi jopa mahdottomalta. Valtavat tunneryöpyt ja sisäinen myrsky ja myllerrys ovat normaali osa akuuttia eroprosessia, ja tunteiden kannattaakin antaa yksinkertaisesti vain tulla.

Neuvoja toipumiseen

Erokirjan ”Sinä selviät kyllä – erovuoden matkaopas” (Otava) kirjoittanut eroasiantuntija Marika Rosenborg sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että pahojen tunteiden patoaminen johtaa helposti ahdistukseen ja lopulta esimerkiksi masennukseen.

Hänen tärkein ohjenuoransa onkin, että kaikki tunteet ovat sallittuja ja syytä käydä läpi – niin inhottavaa, raskasta ja tuskaista kuin se onkin. Monesti eronnut kokee eron myötä syvää epäonnistumista ja soimaa rankasti itseään. Itsesi haukkumisen sijaan kannattaisi alkaa omaksi loppuelämän bestiksekseen ja alkaa kiitellä itseään pienistäkin hyvistä teoista, jaksamisesta sekä erityisesti siitä, että pienetkin edistysaskeleet johdattavat sinua koko ajan eteenpäin.

Asiantuntijan mukaan on tärkeää heti alusta asti keskittyä omaan elämäänsä ja sen rakentamiseen eikä suinkaan exään saati tämän mahdolliseen nyxään. Vertailemalla itseäsi entiseen viet vain omaa energiaasi ja tuhlaat voimavarojasi, kun voisit nyt vihdoni rakentaa itsellesi juuri sinunlaisesi, ihanan loppuelämän.

Etsi elämäniloa ja toivoa esimerkiksi harrastusten parista, jolloin saat ajatukset hetkeksi pois henkilökohtaisen elämäsi hullunmyllystä.

Monesti parasta keskusteluseuraa ovat ihmiset, jotka ovat niin ikään kokeneet, mitä käyt nyt läpi. Juttelu lähipiirille ja ystäville tekee hyvää, mutta kun heidän kantokykynsä ylittyy, kannattaa harkita esimerkiksi virallisiin eroryhmiin osallistumista. Verkosta löytyy lukuisia ryhmiä, joissa saa vertaistukea ja pääsee jakamaan myös kokemuksiaan.

Teksti: Petra


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.