Rajat ovat rakkautta teininkin kohdalla!

Nuoren on tarkoitus kasvaa kohti aikuisuutta ja itsenäistymistä. Kuva:Pixabay/josealbafotos

Vaikka nuoren on tarkoitus itsenäistyä vanhemmistaan, niin nuori tarvitsee silti edelleen myös rajoja, huolenpitoa, turvaa ja rakkautta.

Rajojen tarkoitus on se, että nuori voi hyvin ja on turvassa! Vanhempi ei saa olla rajojen asettamisessa mielivaltainen ja käyttää asemaansa väärin, neuvotaan MLL:n sivuilla.

Esimerkiksi vanhemman ei tule sanoa nuorelle: ”Sinä et pääse hevostallille, koska minullakaan ei ollut sitä mahdollisuutta nuorena!” Tällöin vanhempi siirtäisi vaan omaa katkeruuttaan nuoruudestaan, täysin aiheettomasti oman nuorensa päälle. Sekään ei ole ok, jos nuori ei saa koskaan mennä omille menoilleen, koska joutuu hoitamaan pikkusisaruksiaan ja kodin sekä perheen yhteisiä asioita.

Vanhemman tulee siis olla nuorta kohtaan reilu ja oikeudenmukainen, ymmärtää nuoruuden kehitystehtävän nuoren itsenäistymisestä ja lisätä liikkumatilaa ja vapautta pikkuhiljaa. Nuoren on tärkeää kokea, että häneen luotetaan (varsinkin, jos ei ole oikeasti mitään syytä epäillä nuoren luotettavuutta). Turha syytteleminen vanhemman omien pelkojen takia ei tee hyvää nuoren kehitykselle ja itsetunnolle.

Rajojen asettamisessa on hyvä löytää kohtuullisuus ja sopiva tasapaino rajojen ja vapauksien välillä. Rajat tulisi asettaa perustelemalla sitä, miksi ne ovat olemassa. Vanhemman tulee pysyä rauhallisena, jämäkkänä ja johdonmukaisena, vaikka nuori uhmaisi tai kiukuttelisi rajojen takia. Tietyistä rajoista on pidettävä kiinni eli esimerkiksi turvallisuudesta ei tingitä. Nuori tarvitsee vanhemmuutta kaveruuden sijaan myös nuoruudessa. Tarkoitus on kuitenkin, että välit nuoreen säilyisivät lämpiminä ja avoimina.

Nimittäin liian tiukat rajat aiheuttavat nuorelle monenlaisia ongelmia. Nuoresta voi esimerkiksi kasvaa aikuinen, jolta puuttuu oma tahto ja uskallus ja joka on aina vailla jonkin auktoriteetin hyväksyntää, varoitetaan MLL:n sivuilla.

Lisää rajojen asettamisesta lapselle ja positiivisesta kasvatuksesta voit lukea artikkelistamme ”Rajat ovat rakkautta”- Näin asetat lapselle rajat positiivisella tavalla!

Nuori saattaa joskus kuvitella pystyvänsä enempään, kuin hänen osaaminen, kyvyt ja kypsyytensä riittää. Vanhempien tehtävä onkin olla nuorelle, kuin verkkoaita, joka ottaa taustalla karkaavat pallot kiinni. Nuorelle tulee lisätä vapautta ja vastuuta asteittain hänen kykyjensä mukaan, kerrotaan MLL:n artikkelissa.

Nuorikin saa asettaa rajoja vanhemmilleen. Se on erittäin tärkeää ymmärtää, niin vanhemman, kuin nuoren! Vanhempi ei saa esimerkiksi lukea nuoren päiväkirjoja. Vanhemman ei tulisi myöskään rasittaa nuorta omilla murheillaan tai uskoutua nuorelle ihan kaikesta elämässään. Nuoren on tunnettava, että vanhemman hyvinvointi tai elämäntilanne ei ole hänen vastuullaan, opastetaan MLL:n edellisessä artikkelissa.

Onko sinun vaikea asettaa rajoja uhmakkaalle nuorelle? Koetko, että oman nuoruuden kokemuksesi vaikuttavat oman nuoresi kasvatukseen?

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.