Isän käsikirja synnytykseen, osa 1: Vielä kotona

Isän käsikirja synnytykseen, osa 1: Vielä kotona
Kuva: Amina Filkins/Pexels

Sanotaan, että valtaosa synnyttäjistä lähtee synnytyslaitokselle synnytystapahtuman kannalta turhan aikaisin. Syynä tähän on varmasti useimmiten sietorajan yli kipuava kipu, mikä onkin täysin pätevä syy lähteä sairaalaan. Siellä saa lääkinnällisen helpotuksen supistusten tuomaan kärsimykseen. Usein, etenkin ensisynnyttäjillä, kyse on varmasti myös siitä, että synnytyksen käynnistymistä ei välttämättä ole helppo tunnistaa. Isänä on vielä hankalampaa arvioida, milloin sairaalaan tulisi lähteä. Onneksi isän tehtävä ei ole sitä päättääkään.

Elokuvissa synnyttämään lähdetään aina kiireellä lapsiveden tultua, todellisuus on useimmiten jotain muuta. Lapsiveden tuleminen on selkeä ja tunnettu merkki synnytyksen käynnistymisessä ja sen tultua kannattaakin lähteä sairaalaan. Välttämättä synnytys ei silloin vielä ole aktiivisessa vaiheessa, mutta tarkistuskäynnille kannattaa ehdottomasti lähteä. Suurta kiirettä silloin tuskin kuitenkaan vielä on. Lapsiveden odottelun ongelma on siinä, ettei se aina välttämättä mene ollenkaan. Lapsivettä ei siis voi sokeasti jäädä odottamaan.

Supistusten laskeminen ja kellottaminen ovat asioita, joissa isä voi olla synnyttäjän apuna. Sen suhteen kannattaa kuitenkin olla hienovarainen. Kannattaa ennemmin tarjota apua ja odottaa, että apu otetaan vastaan, kuin alkaa ilmoittaa supistusvälien tihentymisestä. Todennäköisesti synnyttäjä tiedostaa itsekin, että häntä sattuu kovemmin ja useammin. Isän on tärkeintä olla synnyttäjän tukena ja pitää huolta, että sairaalaan lähdettäessä tulee kaikki tarpeellinen mukaan.

Mikäli lapsi syntyy lähellä laskettua aikaa, äidillä on todennäköisesti ollut sairaalakassi pakattuna jo hyvän tovin. Se saattaa odottaa jo autossa, joten se luultavasti tulee mukaan itsestään. Se kannattaa kuitenkin varmistaa. On hyvä varmistaa myös, että kummankin puhelimet sekä laturit ovat mukana. Myös kamera, mikäli ei turvaudu puhelimen kameraan, kannattaa pakata matkaan.

Kun sairaalaan lähdetään, kannattaa siihen asennoitua niin, että sinne tullaan jäämään. Sairaalassa voi mennä pitkään, joten sinne kannattaa varata itselle jotakin mielekästä puuhattavaa. Lisäksi kannattaa varautua yöpymään sairaalassa, vaikka sinne menisi jo aamupäivällä.

Hyvä yleissääntö sairaalaan lähdettäessä, jonka avulla selviytyy synnytysreissusta puhtain paperein, onkin: Älä oleta mitään, vaan varaudu kaikkeen!

Teksti: Joonas


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.