Kylvetys päivittäin vai mikä on sopiva määrä pesua lapsille?

Kylvetys päivittäin vai mikä on sopiva määrä pesua lapsille?
Kuva: galiazaharieva / Pixabay

Kun vauva syntyy taloon, tulee monia uudenlaisia asioita mietittäväksi. Yksi asia liittyy lasten peseytymiseen. Millä tavalla ja kuinka usein on sopiva määrä? Onko tarpeen läträtä saippuavaahdon kanssa päivittäin vai millaisia suosituksia asiaan liittyen on olemassa?

Jokainen ihminen on erilainen. Osa tykkää peseytyä illalla päivän päätteeksi ja kokee suihkun rentouttavaksi. Osa taas herää kunnolla päivään vasta virkistävän aamusuihkun jälkeen. Osa vauvoista ja lapsista rakastaa veden äärellä olemista. Heille kylvyssä oleminen tuo hymyn huulille ja iloiset äännähdykset valtaavat kylpyhuoneen. Osa jäykistyy pelosta ja vastustaa viimeiseen asti veteen menemistä. Erilaisia persoonia löytyy siis niin lapsista kuin aikuisistakin. Vettä pelkäävää pienokaista on hyvä vähitellen ja lempeästi totuttaa kylpyhetkeen.

Vauvat

Usein vauvan ensimmäinen kylvetys tapahtuu lapsivuodeosastolla, jossa tuoreille vanhemmille opastetaan vauvan pesemiseen liittyvät tärkeät asiat. Äiti tai isä saa harjoitella tätä tärkeää tehtävää turvallisesti, jotta homma sujuu hyvin myös kotioloissa. Vauvan iho on ohut ja hauras, joten tiheät pesut eivät ole tarpeen eivätkä järkeviä. Ihosairaalan sivustolla kerrotaan, että vauva on suositeltavaa kylvettää tai suihkutella ainakin kerran tai pari kertaa viikossa lämpimällä noin 37-asteisella vedellä. Pesuaineita ei tarvitse käyttää, mutta ihoa hoitavaa öljyä voi halutessaan laittaa pesuveteen.

Isommat lapset

Kouluikäisten lasten on hyvä peseytyä 1-2 kertaa viikossa, mutta he voivat käydä suihkussa vaikka päivittäin, ohjeistetaan Ihosairaalan tekstissä. Luonnollisesti likaantumisen, hikoilun, uimisen ja urheilemisen jälkeen on hyvä käydä suihkussa. Yleensä hiusten peseminen kerran viikossa on riittävä määrä, mutta yksilölliset erot ovat mahdollisia. Hoitoainetta ei useimmiten tarvitse hiuksiin laittaa, mutta pitkien hiusten harjaaminen lienee helpompaa, jos tätä käyttää shampoon lisäksi.

Teini-ikäiset

Teini-ikäisten kanssa asia onkin jo hiukan eri. Todennäköisesti suurin osa tämän ikäisistä huomaa peseytymisen tarpeen sanomattakin ja heille voi olla tärkeää lotrata usein veden kanssa pitkään. Tämä aika saattaa tuntua aikuisen näkökulmasta ihan tarpeettoman pitkältä. Kuitenkaan kaikki murrosikäiset eivät välttämättä huomaa muuttuneen kehon mukanaan tulleita tuoksuelämyksiä yhtä herkästi, joten vanhempien tehtäväksi jäänee patistella osaa heistä peseytymään.

Teksti: Mami Mixtuura

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *