Ei mikään turha kaukalo

Ei mikään turha kaukalo
Sarah Chai/Pexels

Turvakaukalo ja lastenvaunut ovat yksiä isoimmista hankinnoista, joilla valmistaudutaan lapsentuloon. Niiden hankkiminen on helppoa: Sen kun lampsii lastentarvikeliikkeeseen ja valitsee sopivan yhdistelmän. Tämä ei kuitenkaan ole edullinen vaihtoehto, sillä suosittujen merkkien yhdistelmävaunut kaukaloineen ja telakoineen kuihduttaa rahasiiloa huomattavalla summalla.

Käytettynä ostettaessa on oltava varmuus tuotteen kunnosta ja käytön turvallisuudesta. Siksi etenkään kaukaloa ei yleensä suositella ostettavan käytettynä. Lisäksi käytettyjä tarvikkeita ostaessa on omia tarpeita vastaava kokonaisuus mahdollisesti koottava eri paikoista. Tällaisessa tilanteessa kaukalon yhteensopivuus vaunujen kanssa määrittelee, millaisten osien summa lopulta on toimiva ratkaisu juuri omalle kohdalle.

Kaukalon sovittaminen vaunuihin onnistuu nykyisin suuressa osassa tuotteita, mutta edelleenkään tietyt merkit ja mallit eivät sovellu yhdistettäviksi toisiinsa. Monet suosituimmista merkeistä ovat parantaneet keskinäistä yhteensopivuutta vuosien varrella ja aivan uusimmissa malleissa tilanne sen suhteen alkaa olla jo erinomainen.

Kaukalon siirtäminen autotelakasta vaunuun ja toisinpäin, siirtämättä lasta pois kaukalosta, vaikuttaa jopa liian helpolta tavalta kuljettaa lasta. Niin se tavallaan onkin, sillä siinä on yksi merkittävä ongelma, jota ei välttämättä ainakaan ensimmäisen lapsen kohdalla tule ajatelleeksi: Pientä lasta ei tulisi suositusten mukaan pitää kaukalossa yli kahta tuntia yhtäjaksoisesti. Se on seikka, joka tulee kyllä esiin, kun omia tarpeita vastaaviin tarvikkeisiin tutustuu liikkeessä asiantuntijan opastuksella. Omatoimisesti verkkokaupoista ja käytettynä ostettaessa asia voi jäädä huomaamatta.

Helppous on usein lastentarvikkeissa se mikä maksaa ja se mitä tavoitellaan. Valitettavasti penninvenyttäjän on monissa tapauksissa tingittävä juuri käyttömukavuudesta. Lapsen turvallisuus on kuitenkin jokaiselle vanhemmalle se tärkein asia, josta ei pienemmälläkään budjetilla voi joustaa. Markkinat usein vastaavat juuri helppouden ja käytännöllisyyden asettamaan vaateeseen. Esimerkiksi turvakaukaloihin on viimeisimpänä ominaisuutena tullut mukautettavuus perinteisestä istuma-asennosta vaihtoehtoiseen makuuasentoon. Se ratkaisee ongelman pienen lapsen pitkäaikaisesta kaukalossa kuljettamisesta, mutta toistaiseksi ominaisuus on vielä varsin rajatussa valikoimassa kaukaloita.

Kaikkiaan turvakaukaloa ja vaunuja hankkiessa on otettava monia asioita huomioon ja ammattilaisen neuvoista voi toden totta olla korvaamaton apu. Näiden hankinnassa voisi sanoa, että turvallisuus on tie lapsen hyvinvointiin ja helppous vanhemman. Mitä vähemmän säätämistä ja lapsen liikuttamista kuljetusvälineestä toiseen vanhempi joutuu suorittamaan, sitä paremmin koko perhe voi. Usein käytännöllisyys on rahansa arvoista, eikä henkiseen hyvinvointiin sijoittaminen ole turhaa.

Teksti: Joonas


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.