Kuinka oppia hyväksymään raskauden, synnytyksen ja imetyksen jälkeen muuttunut keho?

Kuinka oppia hyväksymään raskauden, synnytyksen  ja imetyksen jälkeen muuttunut keho?
Keholla kestää noin vuosi palautua raskaudesta ja synnytyksestä! Kuva:Pixabay/PublicDomainPictures

Raskauden, synnytyksen ja imetyksen aiheuttamista kehonmuutoksista tulisi puhua enemmän ja realistisemmin yhteiskunnassa ja mediassa. Se auttaisi äitejä ja muitakin ihmisiä ymmärtämään paremmin kehon palautumista raskaudesta ja synnytyksestä.

Nimittäin julkisuuden henkilöiden antama yksipuolinen ja siloteltu kuva nopeasta palautumisesta synnytyksen jälkeen entisiin mittoihin, vääristää ja on vääristänyt kaikkien odotuksia synnyttäneitä naisia kohtaan. YLE:n artikkelin mukaan opetus ja keskustelu aiheesta tulisi aloittaa jo kouluissa, että uusi sukupolvi osaisi suhtautua asiaan realistisemmin ja myötämielisemmin.

Keinoja muuttuneen kehon hyväksymiseen

Ensinnäkin on syytä ymmärtää, kuinka valtavan viisas, kykenevä ja joustava naisen keho on, että se voi kasvattaa, synnyttää ja ruokkia pienen ihmisen. Se on valtavan suuri ja arvokas ihme ja työ, minkä naisen keho ja nainen tekee. Kun sen ymmärtää, niin on helpompi hyväksyä kehonsa muutokset. Raskausarvet ovat pieni hinta suuresta elämän ihmeestä!

Anna kehollesi aikaa toipua rauhassa raskaudesta ja synnytyksestä. Monilla on kiire päästä synnytyksen jälkeen “entisiin mittoihin”, mutta liikkuminen tulisi aloittaa lempeästi ja pikkuhiljaa lisäten.

Kuitenkaan täydellisesti entisiin mittoihin pääsystä ei kannata haaveilla, koska osa raskauden ja synnytyksen aiheuttamista muutoksista ovat pysyviä. Esimerkiksi lantio yleensä levenee ja rinnat muuttuvat pysyvästi.

Tutki, huomaa ja hyväksy lempeästi kehon muutokset. Siinä voi auttaa itsensä helliminen ja koskettelu ensin ilman peiliä ja myöhemmin peilin kanssa. Puhu kehollesi kauniisti ääneen ja kiitä sitä siitä valtavan upeasta työstä, minkä se on tehnyt saatettuaan lapsesi maailmaan.

Muuta sisäinen puheesi kehostasi. On tärkeää, että muutat pikkuhiljaa tapaa, millä puhut itsellesi. Vaikka saisit kuinka paljon kehuja kehostasi ulkopuolelta, niin et voi uskoa niitä todeksi, jos oma sisäinen äänesi ajattelee ja puhuu negatiivisesti.

Kohtaa häpeän tunne kehoasi kohtaan ja mieti, miksi ihmeessä sinun pitäisi tuntea häpeää. Sen jokainen raskaudesta koitunut “taisteluarpi” kertoo vaan siitä, että kehosi on tehnyt valtavan ison työn ja voit kantaa itsesi ylpeydellä.

Kehon kanssa tulisi olla ystävä ja todella ymmärtää, että kehosi on paljon muutakin, kuin ulkokuori. Se on kuin paras ystäväsi, joka kulkee matkassa läpi elämän. Lisäksi me todella elämme ja koemme kaiken kehon kautta.

Pidä kehostasi hyvää huolta ja kuuntele tarkkaan sen rajoja ja tarpeita. Liian usein me laiminlyömme kehoamme tarjoamalla sille liian epäterveellistä ravintoa ja liikkumalla vähän tai yksipuolisesti.

Lisää samasta aiheesta voit lukea tästä artikkelistamme!

Tuliko raskauden aiheuttamat muutokset kehossasi sinulle yllätyksenä? Kuinka olet pystynyt ne hyväksymään?

Teksti: Anne-Mari Valta


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.