Onko lapsi saamassa ekan puhelimensa? Mieti ennen ostoa ainakin näitä asioita

Onko lapsi saamassa ekan puhelimensa? Mieti ennen ostoa ainakin näitä asioita

Kännykkäkaupoilla kannattaa ottaa huomioon ainakin hinta, kestävyys ja laitteen koko.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto opastaa sivuillaan, kuinka toimia, kun lapsi on saamassa ensimmäisen kännykkänsä.

Ennen sen hankkimista vanhempien on syytä keskustella keskenään sekä lapsen kanssa ainakin seuraavista asioista: miksi puhelin hankitaan, miten sitä aiotaan käyttää, eli mitä kaikkea puhelimessa pitää olla, tuleeko lapselle samalla oikeus päästä nettiin ja tullaanko puhelimeen tarvitsemaan esimerkiksi joitakin rajoituksia tai aikuisen valvontaa, kun lapsi vasta opettelee puhelimen käyttöä.

Harkitse myös käytettyä puhelinta

Swappie.com-sivustolle on niin ikään koottu hyviä neuvoja, mitä lapsen älypuhelinta ostettaessa olisi syytä muistaa. Ensinnäkin kannattaa huomioida, että myös käytetty älypuhelin voi ainakin aluksi hyvinkin ajaa asiansa – kallista luuria ei siis ole pakko ostaa uutena.

Muita huomioitavia asioita ovat Swappien mukaan puhelimen koko, hinta, laatu, kestävyys sekä turvallisuuskysymykset.

Asia, jota moni aikuinen ei tule heti ajatelleeksi on, että puhelinta tulevat käyttämään pienet kädet. Myös itse laitteen tulisi siis olla melko kevyt ja pieni, jotta sitä on mahdollisimman helppo kuljettaa mukana minne meneekin.

Swappien mukaan kallein ja uusin älypuhelin on harvemmin lapselle tarpeen, ja vanhemmat voivatkin säästää niin rahaa kuin hermoja, kun hankkivat ensin hieman huokeamman mallin, joka voi sitten pari kertaa jo pudotakin ilman, että kaikki on pilalla.

Huomioi etenkin kestävyys

Hinnan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota kestävyyteen, sillä lapsen puhelin voi usein lennellä ja saada iskujakin, jopa kostetutta, minkä vuoksi täysin lasinen hifiversio tuskin on oikea valinta ensipuhelimeksi.

Kännykän hankkimisen jälkeen lapsi tarvitsee opastusta ihan perusasioissa, kuten mitä toimintoja puhelimesta löytyy, miten puhelin ja puhelu käynnistetään ja sammutetaan, milloin puhelinta kannattaa ja voi käyttää, milloin ei. Mitä tehdä, jos puhelu tulee tuntemattomasta numerosta sekä tietenkin siinä, miten soitetaan hätäpuhelu.

Myös puhelimen lataaminen riittävän usein täytyy opetella aluksi yhdessä sekä se, miten toimitaan tai kelle soitetaan, jos vanhempi ei pääse vastaamaan puhelimeen.

Netti houkuttelee, mutta sisältää myös vaaroja

Useimmilla puhelimilla pääsee nykyään myös nettiin, joten on vanhemman velvollisuus opettaa lapselle, mitä netissä voi tehdä, milloin puolestaan kannattaa kääntyä aikuisen puoleen.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton vinkit yhteiseen pohdintaan:

  1. Mitä pelejä ja sovelluksia puhelimeen voi ja saa ladata? Entä sosiaalinen media’?
  2. Opasta lasta turvallisuusasioissa, kuten salasanan luomisessa ja muistuta, että sitä ei saa kertoa kellekään!
  3. Kuvat ja niiden jakaminen. Puhu lapsen kanssa, millaisia kuvia hän voi ottaa ja jakaa somessa, mitkä taas pitää jättää omiin arkistoihin.
  4. Neuvo lapselle, miten tietoa haetaan netistä ja mitä hakukoneita kannattaa silloin käyttää.
  5. Netti sisältää paljon myös ikävää ja pelottavaa, joten lapselle on hyvä kertoa etukäteen, mitä tehdä, jos silmille lävähtää jotain järkyttävää. Sano, että lapsi voi puhua sinulle kaikesta, mitä netissä tulee eteen, ja pohditte sen jälkeen, vaatiiko asia toimenpiteitä.
  6. Kerro lapselle myös se, miten olla kiva kaveri sosiaalisessa mediassa ja netissä. Opeta hänelle nettietiketin perusteet ja muistuta, ettei esimerkiksi keskustelupalstojen ikäviä kirjoituksia kannata ottaa henkilökohtaisesti.

Teksti: Petra


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.