Saako mielenterveys-ongelmista kärsivä haluta lapsia?

Kuva: Pixabay/rtdisoho

Täydellistä vanhempaa ei ole olemassakaan. Jokaisella meistä on omat haasteemme. Mielenterveysongelmista kärsivän on kuitenkin hyvä tiedostaa muutama asia ennen raskaushaaveita. Näin hänen on helpompi tehdä päätös (mielellään yhdessä hoitohenkilökunnan kanssa) mahdollisesta raskaudesta.

Asia ei ole aivan yksinkertainen mielenterveysongelmaisen lapsesta haaveilevan kohdalla. Mikä on vanhemman oikeus ja kuka huolehtii siitä, että lapsi saa riittävän hyvät eväät elämään? Asiaa onkin hyvä pohtia pidempään ja ottaa huomioon kaikki mahdolliset seikat päätöstä tehtäessä.

Äidin mielenterveysongelmat vaikuttavat lapseen jo raskausaikana

Lapsen mielenterveys alkaa rakentua jo raskausaikana, joten äidin raskaudenaikaiset mielenterveyden ongelmat saattavat esimerkiksi lisätä lapsen käytöshäiriöitä kouluiässä, kerrotaan Mediauutisten artikkelissa.

Tutkimuksessa havaittiin, että äidin lievemmätkin pitkäkestoiset masennusoireet vaikuttavat heikentävästi lapsen tunne-elämään. Pikkulapsi voi oireilla esimerkiksi ylivilkkaudella tai aggressiivisuudella, kerrotaan THL:n artikkelissa.

Arviolta 25 prosenttia lapsista ja nuorista elää perheessä, jossa vanhemmalla on psyykkisiä ongelmia. Tilanteen pitkittyessä lapsista ja nuorista voi tulla vanhempansa omaishoitajia, kerrotaan artikkelissamme.

Onneksi se ei ole kuitenkaan automaattisesti niin, että lapselle tulee psyykkisiä ongelmia, jos vanhemmalla on mielenterveydenhäiriö. Nimittäin monet asiat voivat suojata lapsen psyykettä, sanotaan Mediauutisten artikkelissa.

Jos lapsi saa kokea olevansa arvokas edes yhdelle ihmiselle, kokee onnistumisia ja saa oikea-aikaista apua häiriöihin koulussa, on niillä suojaavaa vaikutusta lapsen psyykkiseen hyvinvointiin.

Huomioon otettavaksi asiat ennen raskaushaaveita

Kannattaa miettiä raskauden ajankohtaa: Onko mielenterveysongelmien hoito hyvällä mallilla? Jos äidillä on lääkitys, niin täytyy selvittää, voiko niitä jatkaa mahdollisesta raskaudesta huolimatta. Jos ei voi, niin äidin on syytä ensin testata, pärjääkö hän ilman lääkkeitä.

Raskaudesta haaveilevan on hyvä kartoittaa omat valmiudet ja voimavarat tulevan lapsen riittävän hyvään hoitoon.

Tässä asiassa ei saa olla itsekäs ja ajatella vain, että ”koska minä haluan lapsen”. Täytyy ajatella asiaa puolueettomasti tulevan lapsen näkökulmasta. Jos kärsii vakavasta ja vaikeahoitoisesta mielenterveysongelmasta ja hoito on täysin kesken, niin aika ei ole kypsä lapsen tulolle.

Ovatko odotukset omaa lasta kohtaan liian ruusunpunaiset tai kuvitteleeko vanhempi, että lapsi parantaisi hänen haavansa ja ongelmansa. Odotuksien tulee olla mahdollisimman realistiset eikä ole lapsen tehtävä olla vanhempansa parantaja. Suurimmat ongelmat tulee päinvastoin ratkaista jo ennen lapsen tuloa.

Raskaus ja lapsen syntymä voi puhkaista tai pahentaa mielenterveysongelmia. Onko siis valmis ottamaan sen riskin, jos on juuri saanut psyykkeensä tasapainoon?

Tukiverkostojen on oltava ehdottomasti kunnossa erityisesti mielenterveysongelmista kärsivillä vanhemmilla.

Mutta, jos kaikki edellä mainitut seikat on otettu huomioon, asiasta on juteltu ammattilaisten kanssa ja vanhemmat kokevat olevansa valmiita tarjoamaan lapselle hyvän elämän, niin heistä voi tulla aivan yhtä hyvät vanhemmat, kuin kenestä tahansa muistakin.

Onko sinun vanhemmillasi ollut mielenterveysongelmia? Ovatko ne vaikuttaneet negatiivisesti sinun elämään?

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.