Saako tässä maailmassa olla herkkä – Miten tukea erityisherkkää lasta?

Kuva: Pixabay

Erityisherkkä lapsi kokee tunteet moninkertaisina. Lapsi imee itseensä muiden tunnetiloja ja aistii muiden mielialoja kuin höristelisi jatkuvasti tuntosarviaan. Välillä tuntuu kuin lapsi osaisi lukea ajatuksia, eikä se olekaan kovin kaukaa haettu. Usein erityisherkät lukevat ja aistivat ilmapiiriä jo pienistä eleistä ja ilmeistä. Eikö jatkuva virittyneenä oleminen ole raskasta? Täytyykö lapsen kovettaa nahka vai saako tässä maailmassa olla myös herkkä?

Koveta itsesi?

Erityisherkkyys voi olla periytyvä ominaisuus. Aikuinen on itse saattanut kuulla olevansa ”liian herkkä” tai ”yliherkkä” ja saanut neuvoksi kovettaa itsensä. Erityisherkkyyttä ei olla aina tunnistettu ja herkästi tuntevan lapsen on ehkä kuviteltu olevan liian heikko maailman tyrskyihin. Tunteiden tukahduttaminen näkyy kuitenkin jossain vaiheessa elämää. Se kostautuu niin kehon kuin mielenkin tuntemuksissa ennemmin tai myöhemmin.

Kaikki tunteet ovat sallittuja!

Sari Saarnio kertoo Tunne & Taida -sivulla erityisherkkien lasten tarvitsevan aikuisten tukea ja ymmärrystä itsetuntemuksensa kehittymiseen. On tärkeää ymmärtää, että erityisherkkyys ei välttämättä tarkoita ujoa tai hiljaista luonnetta. Erityisherkkä lapsi voi olla luonteeltaan myös puhelias, rohkea ja sosiaalinen. Lapsi kuitenkin tarvitsee sosiaalisten hetkien vastapainoksi omaa aikaa ja tilaa. Erityisherkkä lapsi tarvitsee paikan rauhoittua päivän viriketulvasta ja aikaa kuunnella sisäistä ääntään. Erityisherkkä lapsi saattaa kuormittuessaan olla ylivirittynyt tai levoton. Aikuinen voi ihmetellä lapsen tyytymätöntä tai jopa aggressiivista käytöstä ymmärtämättä, mitä lapsi sisimmässään tuntee. Lapsi voi reagoida kuormitukseen myös toimimalla täysin päinvastoin, vetäytymällä kuoreensa.

Auta säilyttämään balanssi

Ruokailu, lepo, toiminta – koita hakea tasapaino, rauhaa ja rutiineja lapsen elämään. Kuten Saarnio artikkelissaan kirjoittaa, on tekojen ja tunteiden sanottaminen erityisen tärkeää herkän lapsen kohdalla. Kehon viestejä on tärkeää oppia ymmärtämään ja kunnioittamaan. Kun lapsi itse oppii ymmärtämään, miksi hän esimerkiksi väsyy nopeasti, kun virikkeitä on paljon ja oppii vaikkapa hakeutumaan hetkeksi omaan rauhaan, on arki huomattavasti helpompaa.

Erityisherkän lapsen vanhemman tärkeä tehtävä on luoda lapselle mahdollisuus virikkeettömään, rauhalliseen tilaan ja aikaan. Tavallinen koulu- tai päiväkotipäivä saattaa olla erityisherkälle lapselle kuormittava. Rauhallinen aika oman kehon viestejä kuunnellen on erittäin tärkeää. Auta ja rohkaise lasta luottamaan omaan intuitioon, sydämensä ääneen. Erityisherkkä lapsi aistii isoja kokonaisuuksia ja havaitsee asioita, joihin vähemmän herkempi ei välttämättä kiinnitä lainkaan huomiota. Näe tämä vahvuutena.

Suorittamiskeskeinen maailmamme kaipaa rehellisyyttä, rauhaa ja empatiaa!

Teksti: Niina

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.