Esittelyssä opettavaisia videopelejä – löytyykö listalta lapsesi suosikkipeli?

Kuva: Sara Kurfess / Unsplash

Älylaitteiden vaikutuksista puhutaan paljon. Digilaitteiden yleistyminen on tapahtunut hetkessä ja mullistanut maailmaa monella tavalla. Enää lapset eivät välttämättä kirmaile samalla tavoin aamusta iltaan ulkona, kuin monen vanhemman omissa lapsuusmuistoissa kultaisella 90-luvulla oli tapana. Toki silloinkin kodeissa oli puhelimia ja tietokoneita, mutta ei samassa mittakaavassa kuin nykyaikana. Oletko ajatellut, että osa videopeleistä voi olla myös hyödyllisiä ja opettavaisia?

Lapset pelasivat jo viime vuosituhannella videopelejä, mutta pelitarjonta on huimasti laajentunut siitä. Uusia viihdykkeitä kehitetään jatkuvasti ja voi olla vaikea tietää, että millaiset pelit ovat hyviä ja rakentavia. Vanhemmille on tullut uudenlaista vastuuta, koska liiallinen ruutuaika ei ole hyväksi. Tietyistä merkeistä tunnistaa, jos älylaitteen parissa vietetty aika on vierähtänyt liian pitkäksi.

Vaikka ruudulla olo ja pelien pelaaminen aiheuttaa monesti ensimmäisenä ajatuksena kritiikkiä, voi osa peleistä olla myös hyödyllisiä. Bebés y más -sivuston tekstissä esitellään opettavaisia videopelejä, joita on listattu seuraavaksi tähän kirjoitukseen. Sivustolla painotetaan kuitenkin sitä tosiasiaa, että vanhempien on syytä valvoa lasten pelaamista ja pitää kiinni ruutuajoista, vaikka pelit olisivat kuinka opettavaisia tahansa.

Opettavaisia videopelejä

1. Minecraft

Minecraft on monelle tuttu rakennuspeli, jossa kehitetään oma maailma kuutioiden avulla. Sen parissa kehittyvät luovuus, tilasuuntautuneisuus ja ongelmanratkaisutaidot. Peli edistää myös matemaattisten taitojen oppimista. Peli sopii kouluikäisille lapsille ja sitä vanhemmille. Yle Uutisissa on kerrottu, että Minecraft-pelistä on kehitetty versiota, jota voitaisiin hyödyntää opetustilanteissa.

2. Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing -peli on tuttu monessa perheessä. Ideana on rakentaa autiosta saaresta viihtyisä asuinparatiisi. Peli opettaa luovuutta, taloustieteitä ja resurssienhallintaa erilaisten tehtävien avulla. Animal Crossing -hahmot kohtelevat toisiaan kunnioittavasti ja ystävällisesti. Tätä peliä pelaamalla on mahdollista oppia uusia asioita muun muassa kaloista ja muista meren eläimistä sekä hyönteisistä. Tämä peli sopii kouluikäisille lapsille ja sitä vanhemmille.

3. Civilization

Tästä pelistä julkaistiin ensimmäinen versio jo vuonna 1991, selviää Wikipediasta. Civilization-peli opettaa lapsille asioita historiasta ja kulttuurista. Edellisten lisäksi se kehittää strategia- ja ratkaisuntekotaitoja. Peli sopii yli 10-vuotiaille.

4. SimCity

SimCity-pelissä pelaaja rakentaa oman kaupungin. Tämä peli kehittää muun muassa matemaattisia ja taloustaitoja. Myös ongelmanratkaisutaidot kehittyvät huomaamatta tämän simulaatiopelin parissa. Peli sopii versiosta riippuen 10 tai 12 ikävuodesta alkaen.

Myös Layton-sarjan, Planet Zoon ja Portal 2 -pelit on luokiteltu opettavaisiksi peleiksi Bebés y más -sivuston kirjoituksessa.

Tuleeko sinulle mieleen muita opettavaisia videopelejä?

Teksti: Mami Mixtuura

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.