Koko perheen uusi harrastus – ploggaus

Koko perheen uusi harrastus – ploggaus

Virtasen perhe oli innostunut lajittelusta. Kipinä oli syttynyt perheen kuopuksen Maijan kautta. Esikoulussa oli käsitelty leikin kautta kierrätystä, ilmastonmuutosta ja jokaisen vastuuta. Tomerana tyttönä Maija ilmoitti kotona, että nämä asiat laitetaan tässä perheessä nyt kuntoon. Vaihtoehtoja ei oikeastaan jäänyt.

Koko perhe opetteli uuden tavan. Siitä Maija piti huolen. Vanhemmat Ester, Eero ja isoveli Erkki saivat aina huomautuksen, jos roska meinasi mennä väärään astiaan. Perheen koira, kultainennoutaja Jeppe sai uuden nimen, Roskannoutaja. Maija koulutti koiraa uuteen rooliinsa joka päivä.

Perhe oli aloittanut myös omannäköisen ploggaus-harrastuksen. Nelihenkinen perhe kulki viikonloppuisin retkeilyhengessä eri maastoissa. Repussa oli eväät ja käsissä muovipussit ja roskienkeräyspihdit. Roskannoutaja kulki tottelevaisena koirana usein vapaana ja löysi parhaimmat roskapiilot. Se näki ja haistoi pilkottavan muoviroskan kiven alta ja merkkasi sen käskevällä haukunnalla. Siitä Maijan ja muun perheen oli helppo kerätä se talteen.

Alkuvaiheessa perheen harrastus herätti kummastusta naapurustossa. Useasti heidät pysäytettiin katujen varsilla ja kyseltiin, että mitä he puuhaavat. Välillä he saivat seurakseen muitakin innokkaita kerääjiä. Hyvä puoli harrastuksessa oli se, että kukaan ei koskaan pahoittanut mieltään siitä.

Roskan määrä omassa pihapiirissä voi yllättää

Erkillä oli koululaisena jo oma älypuhelin ja hän oli alkanut käyttämään sosiaalista mediaa. Hän latasi kuvia Instagramiin heidän retkistään tunnisteella #roskaperhe ja sai nopeasti paljon seuraajia. Instagramin kautta tuhannet ihmiset näkivät, kuinka paljon roskia luonnossa oli ja kuinka paljon perhe niitä retkiltään kuljetti sieltä pois. Erkki oli yhtenä iltana laskenut, että ainakin kymmenen muutakin perhettä oli alkanut tekemään samanlaisia retkiä. Viesti ja innostus leviäisi nopeasti, jos uudetkin perheet laittaisivat kuviaan Instaan, tuumaili Erkki innoissaan iltapalapöydässä muulle perheelle.

Perheen retket suuntautuivat yleensä kauemmaksi omilta kulmilta. Uusille poluille. He tutkivat luontoa, lintuja ja kasveja. Välillä oli aika pysähtyä nauttimaan eväitä. He olivat aivan tavallinen perhe luontoretkellä. Päivän aikana vain mukana kulkeva roskapussi usein täyttyi roskista kuin huomaamatta. He toivat pois aina enemmän kuin veivät.

Roskaretkiltä voi löytyä yllättäviä aarteita

Kerättyjen roskien joukosta oli löytynyt myös aarteita. Maijan huoneessa oli pieni hyllykkö, johon tyttö oli kerännyt itselleen tärkeimpiä löydöksiä. Eräältä rannalta kiven kolosta Maija oli noukkinut talteen pienen lasipullon. Maijan äiti oli keittänyt ja puhdistanut pullon. Tämän jälkeen Maija täytti sen hiekalla ja pienillä kivillä. Välillä siihen oli kiva kerätä värikkäitä kukkia pihalta. Erkki puolestaan oli ottanut talteen veneen lepuuttajan ja muutaman metrin käyttökelpoista köyttä. Lepuuttaja roikkui Erkin huoneen seinällä muistuttamassa retkestä Tammisaareen. Molemmat lapset odottivat retkiä aina innolla. Vielä löytämättömät aarteet kutkuttivat mieltä.

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 18.4.2021

Avatar photo

Jussi

Kovaa vauhtia kohti 40 ikävuotta kiihdyttävä lapsekkaan ja vilkkaan mielikuvituksen omaava vuoroviikkoisä, jolla arjen palapeli koostuu monesta osasta. Toisella viikolla täyden intensiteetin lapsiarkea soppakauhan varressa, pyykkivuoren keskellä. Toisella taas jotain ihan muuta. Kahden arjen jatkuvaa yhteensovittamista ja aikatauluttamista, josta ei muuttuvia tilanteita puutu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *