Moni tarvitsee avuksi puheterapiaa – Tiedätkö millaista siellä käynti on?

Moni tarvitsee avuksi puheterapiaa – Tiedätkö millaista siellä käynti on?
Kuva: RyanMcGuire / Pixabay

Tarve puheterapialle voi olla lapsella tai aikuisella. Tämän terapiamuodon tavoitteena on parantaa asiakkaan kykyä kommunikoida arjen eri tilanteissa, selviää Wikipediasta. Puheterapian toteutus suunnitellaan yksilöllisten tarpeiden pohjalta, koska kaikkien tarve ei suinkaan ole samanlainen.

Tarve puheterapialle voi ilmaantua esimerkiksi silloin, kun kaikkien kirjainten tai äänteiden lausuminen ei suju helposti tai kunnolla. Puheterapeutit ovat alansa rautaisia ammattilaisia. Heiltä löytyy monenlaisia keinoja opettaa lausumaan hankalaksi koettuja sanoja. Toisinaan tilanne korjaantuu jo muutamalla käyntikerralla, mutta joissakin tilanteissa tarvitaan useammin tapahtuvia säännöllisiä käyntejä. On olennaisen tärkeää, että myös vanhemmat sitoutuvat tähän terapiamuotoon täysillä, jotta paras apu saadaan, kun puheterapiassa käy lapsi. Usein kotiin tulee käyntien jälkeen harjoitteita, joiden tekemistä ei pidä unohtaa. Välillä apukeinona voi olla pilliin puhaltelu tai kielen laittaminen jos jonkin näköiselle mutkalle.

Mahdollisia syitä kielellisille ongelmille

Yle Uutisten kirjoituksesta selviää, että kielellisten ongelmien syyt liittyvät usein perintötekijöihin ja ympäristön vaikutukseen. Samassa perheessä tai suvussa voi olla useampi henkilö, joilla on tai on ollut haastetta kielellisessä ilmaisussa. Joissakin tapauksissa kireä kielijänne voi vaikeuttaa kirjainten tai sanojen ääntämistä, selviää Aikakauskirja Duodecimista. Tästä syystä puheterapeutit yleensä tarkistavat kielen liikkuvuuden ja tarvittaessa lähettävät asian suhteen jatkotutkimuksiin.

Puheterapian tarpeen yleisyys

Useimmiten puheterapiassa käyvät pojat ja useampaa kieltä puhuvat lapset, selviää Yle Uutisten kirjoituksesta. Noin 20 %:lla lapsista esiintyy viivästynyttä puheen kehitystä ja noin seitsemällä prosentilla on kielellisiä erityisvaikeuksia. “Lasten kanssa puhetta treenataan aina leikin kautta”, kertoo puheterapeutti Tuire Tertsunen Ylen kirjoituksessa. Lasten iästä ja tilanteesta riippuen vanhemmat voivat olla mukana huoneessa puheterapiakäynnin ajan tai odotella huoneen ulkopuolella. Yleensä puheterapeutti käy kotiin annettavat tehtävät läpi lapsen ja vanhempien kanssa, jotta ne tehdään varmasti oikein myös kotioloissa.

Onnistuneen puheterapian jälkeen

Kun puheterapia tuottaa tulosta, on tunne mahtava kaikille osapuolille. Varmasti puheterapeutti kokee iloa ja tyytyväisyyttä, kun näkee työnsä jälkeisen hyvän lopputuloksen. Myös lapsi kokee suurta ylpeyttä, kun vihdoinkin vaikeiden sanojen tai äänteiden sanominen onnistuu oikealla tavalla. Vaikka etukäteen tämä terapiamuoto voisi aiheuttaa jännitystä ja ehkä pelkoakin, kannattaa sinne ehdottomasti mennä. Ei ole mitään syytä viivytellä asian hoitamisessa. Puheterapian ammattilaiset osaavat kohdata lapset ja perheet lämmöllä sekä yksilölliset tarpeet hienosti huomioiden.

Teksti: Mami Mixtuura

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *