Kun perheessä asustaa teini-ikäinen – Muista nämä asiat!

Kuva: Surprising_Shots / Pixabay

Teini-ikä aiheuttaa monenlaisia muutoksia lapselle. Osa selviää murrosiän myrskyistä pienemmillä tunnekuohuilla, mutta joidenkin kohdalla hyökyaallot koettelevat enemmän perheenjäsenten välejä. Monesta vanhemmasta tuntuu jälkikäteen katsottuna, että lapsuus kului ohi yllättävänkin nopeasti. Ei aikaakaan, kun synnytyslaitokselta kasvaneesta suloisesta nyytistä on kuoriutunut isoja muutoksia ja myllerryksiä kokeva murrosikäinen.

Teini-ikäisen ja vanhemman välit voivat olla todellisella koetuksella vähän väliä. Bebés y más -sivuston kirjoituksessa kerrotaan tyypillisistä tilanteista, jotka voivat huonontaa teinin ja vanhemman välejä. Jos välien toivoo pysyvän mahdollisimman hyvinä, kannattaa alla olevat kohdat lukea ajatuksella läpi ja toimia niiden mukaan.

1. Älä unohda, että lapsesi on teini-ikäinen

Ota huomioon, että lapsi on teini-ikäinen ja hänen ajatusmaailmansa on sen mukainen. Älä esimerkiksi pakolla tuppaudu liian lähelle julkisilla paikoilla, jos jälkikasvusi häpeää sinua. Anna mahdollisuus itsenäistymiseen ja sopivaan vapauden määrään. Älä kohtele enää kuin pientä lasta.

2. Rajat ja säännöt ovat rakkautta

Teini-ikäinenkin tarvitsee rajoja ja sääntöjä, vaikka hän kapinoisi niitä vastaan. Toki kaikkien rajojen ei tarvitse olla yhtä tiukkoja kuin aiemmin, mutta säännöistä ei tässä elämänvaiheessa tule kokonaan luopua, vaan tärkeää on pohtia rajojen tiukkuuden sopivuus ikään nähden. Tarvittaessa sääntöjä voi muuttaa, mutta on tärkeää pitää kiinni asioista, joista on sovittu.

3. Osoita rakkautta ja hyväksyntää

Murrosikäisten itsetunto tarvitsee vahvistusta. On tärkeää muistaa kehua, kannustaa ja osoittaa rakkautta nuorelle. Nuorelle kannattaa osoittaa, että vanhempi on tarvittaessa kuuntelevana korvana. Kannattaa muistaa myötätuntoinen suhtautuminen tilanteessa kuin tilanteessa.

4. Osoita luottamusta

Pyri luottamaan teini-ikäiseen ja osoittamaan se hänelle. Jokainen ihminen epäonnistuu joskus tekemisissään, mutta hyvä keskusteluyhteys ja pyrkimys ymmärtää nuorta on tärkeää. Virheet kuuluvat elämään eikä niiden pelossa liiallinen ylisuojelu ole hyväksi.

5. Muista, että olet itsekin ollut teini-ikäinen

Jokainen vanhempi on ollut itsekin teini-ikäinen. Muistele hetki omaa nuoruuttasi ja sitä, että miten se meni omasta mielestäsi. Olitko aina kaikista kiltein vai teitkö joskus asioita, jotka olisi ehkä ollut parempi jättää tekemättä? Puhuitko aina vanhemmillesi totta vai lipsahtiko suustasi toisinaan valkoisia valheita? Oman nuoruuden muistelu auttaa todennäköisesti vanhempia ymmärtämään paremmin, että millaisia asioita oma lapsi saattaa käydä läpi. Haluatko itse olla samanlainen vanhempi kuin omat vanhempasi olivat sinun nuoruudessasi vai toimia joissakin asioissa eri tavalla?

Teksti: Mami Mixtuura

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.