Yskätieteen maisteriksi oppisopimuksella

Kuva: Myriams Fotos/Pexels

Lösähdät pitkän päivän jälkeen sohvalle puhelin tai kaukosäädin kourassa tarkoituksenasi nollata hetki aivojasi ennen nukkumaanmenoa. Lapset nukkuvat vihdoin ja kotona on hiiren hiljaista, kunnes….Köh….Khhhhhköh.

Sydän hyppää kurkkuun ja kaikki aistit heräävät henkiin sekunnissa. Höristät korviasi ja katsot puolisoasi silmät lautasina.

-Mistä makuuhuoneesta tuo kuulu? Tuohan on aivan selvästi…!

Keuhkoputkitulehdus, kurkunpääntulehdus, yskäys ennen oksennusta, koronayskä, tukehtumisyskä, ”yskäisen muutaman kerran aamulla, että nuo ei uskalla viedä minua kouluun”-yskä ja tekoyskä. Reilun 7 vuoden vanhemmuuden kokemuksen ansiosta minusta on tullut mestari eri yskälaatujen tunnistamisessa. Luotan korvaani 99% prosentin varmuudella. 99% siksi, että ”yskäisen muutaman kerran aamulla”-yskän kanssa pähkäilen edelleenkin. Esikoinen voittaa minut tässä.

Tässä erilaiset yskät selkokielellä:

Keuhkoputkitulehdus: Perus flussakombi nuha, kuume, yskä + rahiseva hengitys. Makuuasento pahentaa yskää ja lapsi rahisee varsinkin yöllä sellaisilla desibeleillä, että naapurinkin kurkkua kutittaa. Aikuiselle tulee pelkästä kuuntelusta pakottava tarve yskäistä ja saada lima liikkeelle. Yskä lähtee rinnasta puuskittain sellaisella voimalla, että räiskeet leviävät 2 km säteellä jokaiseen ilmansuuntaan.

Kurkunpääntulehdus: Kurkunpääntulehdus on kuin pyörällä ajaminen: sitä ei unohda koskaan. Kurkunpääntulehdus säikäyttää ensimmäisellä kerralla kunnolla. Kun keskellä yötä heräät miettimään miksi ihmeessä koira haukkuu sängyn vierellä ja tajuat, että teillä ei ole koiraa, ensimmäinen ajatus on, että lapsi tukehtuu. Muistan edelleen kuin eilisen, kun reilu 4 vuotta sitten otin lapsen kainalooni peittoon käärittynä ja tilasin taksin sairaalaan keskellä yötä. Oli joulukuun 22 päivä ja hengitys höyrysi. Kylmä ilma kuitenkin auttoi yskään ja rauhoitti turvonnutta kurkunpäätä sen verran, että pääsin koirani…ei kun siis lapseni kanssa kotiin selviytymään järkytyksestä. Nyt en tarvitse kuin yhden yskäisyn, että voin todeta lapselle tyynen viileästi: sinulla on kurkunpääntulehdus.

Espanjassa yskivälle lapselle määrätään edelleen usein yskänlääkettä.

Yskäys ennen oksennusta: Yskäys ennen oksennusta tunnetaan myös nimellä äänekäs yökkäys. Yskäys ennen oksennusta on universumin lahja vanhemmille ja se on keksitty sitä varten, että vanhempi kerkeää avata pussin ja ojentaa sen lapselle. Tämän tyypin yskää esiintyy vatsataudin lisäksi automatkoilla.

Koronayskä: Koronayskä oli kuukausien ajan mysteeri. Kaikissa lapsiin liittyvissä ohjeistuksissa neuvottiin tarkkailemaan ”oudon kuuloista yskää.” Mitä tarkoittaa ”oudon kuuloinen yskä?” Yskä, joka ei kuulosta miltään edellä mainituista? Lopulta olen joutunut kuulemaan tämänkin yskän, mutta en onneksi lasten suusta. Ruman kuuloinen yskänpuuska, joka päättyy usein oksennukseen.

Tukehtumisyskä: Tukehtumisyskä liittyy syömiseen ja juomiseen. Se liittyy vahvasti pöydässä pelleilyyn, pöydässä kiukutteluun ja itkemiseen ruoka suussa. Se liittyy suuhun tungettuihin liian isoihin palasiin. Tukehtumisyskään on onneksi auttanut aina jämäkkä isku lapaluiden väliin.

Yskäisen muutaman kerran, että nuo ei uskalla viedä minua kouluun.”-yskä. Hah. Tämä on paha. Tämä eroaa tekoyskästä siten, että tätä on mahdotonta erottaa oikeasta yskästä. Lapsi vaikuttaa kipeältä, laahustaa keittiöön yöpuvussa ja valittaa kurkkukipua. Yskäisee muutaman kerran ja menee sohvalle makaamaan. Vanhempi yrittää tarkkailla sivusilmällä onko kyseessä oscarin arvoinen esitys, vai jonkun sortin alkava ylähengitystieinfektio. Lopulta sääli voittaa järjen. Sillä hetkellä, kun vanhempi soittaa kouluun ja ilmoittaa poissaolosta, lapsi pongahtaa pystyyn ja vanhempi tajuaa tehneensä virheen. Lapsi on loppupäivän ylienerginen oma itsensä.

Tekoyskä: Tekoyskä on teatraalinen ”köh köh” yskä, joka ilmestyy kuin ihmeen kaupalla sellaisissa tilanteissa, joita lapsi mielellään välttelee. Tekoyskää ilmenee myös hyvin usein sillon, kun perheen muut lapset saavat hunajaa lusikalla suuhun ennen nukkumaanmenoa.

-Saisinko minäkin?

-Mutta ethän sä oo kipee!

-Köh…köh…

Teksti: Anna-Leena

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 23.11.2021.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.