Esittelyssä erilaisia päiväkoteja -Minkä sinä valitsisit lapsellesi?

Kuva: sbiten / Pixabay

Suomesta löytyy iso valikoima erilaisia päiväkoteja. Kunnallinen lastentarha ei suinkaan aina ole se ainut vaihtoehto. Toki vaihtoehtojen määrä riippuu myös asuinalueen koosta ja tarjonnasta. Pieneltä paikkakunnalta ei ehkä löydy montaa vaihtoehtoa, mutta isommissa kaupungeissa voi olla runsas tarjonta.

Päiväkodin valinta omalle lapselle voi olla helppoa tai sopivan paikan pohtimiseen voi kulua enemmän aikaa. Isommilla paikkakunnilla voi olla tarjolla kunnallisten päiväkotien lisäksi monenlaisia yksityisiä päiväkoteja. Erilaiset päiväkodit keskittyvät ja painottavat toiminnassaan erilaisia asioita. Tiedätkö, millaisia asioita korostetaan esimerkiksi kristillisessä tai Steinerpäiväkodissa? Valinta voi kohdistua myös perhepäivähoitoon tai yksityiseen hoitajaan. Olipa perheen toivoma päiväkoti mikä tahansa, on tärkeää luoda lapselle mahdollisimman pehmeä lasku uuteen arkeen. Pilke päiväkodeissa on tarjolla monenlaisia painotuksia esimerkiksi kielet, liikunta, luonto, musiikki ja taide.

Englannin- tai ruotsinkielinen

Olemassa on päiväkoteja, joissa puhutaan esimerkiksi englantia tai ruotsia. Tällaisissa tarhoissa voi olla lapsia, joiden äidinkieli on sama kuin päiväkodissa puhuttu kieli. Toisaalta osa vanhemmista voi haluta laittaa äidinkielenään suomea puhuvia lapsia tällaisiin päiväkoteihin, jotta he oppivat varhaisessa vaiheessa puhumaan myös muita kieliä. Kielipainotteisissa tarhoissa voidaan puhua myös osittain suomea toisen kielen lisäksi.

Kristillinen

Kristillisten koulujen ja päiväkotien liitto ry:n sivustolla kerrotaan, että Suomessa on noin 30 kristillisistä päiväkotia, joista osa toimii koulujen yhteydessä. Nimensä mukaisesti tärkeää näissä päiväkodeissa on kristillisiin arvoihin perustuva kasvatus. ”Kristillisen näkemyksen mukaan jokainen lapsi on erityinen, tärkeä ja arvokas”. Lapsen kasvua ja myönteisen minäkuvan kehittymistä halutaan tukea.

Steiner

Steinerpäiväkoti Siriuksen sivustolla kerrotaan, että steinerpedagogiikka luo hyvän kokonaisuuden lasten kehitykselle ja uusien asioiden oppimiselle. Steinerkasvatus.fi-sivustolta selviää, että Steinerpäiväkodeissa keskitytään pienten merkittävien asioiden havainnoimiseen ja luodaan siten sopiva kiinnostuneisuus uusien asioiden oppimiseen. Näissä tarhoissa pyritään siihen, että ryhmien koot ovat pieniä. Lisäksi siellä vallitsee rauhallinen ja viihtyisä tunnelma. Tärkeää on myös se, että arjen rytmitys tukee elämänjärjestystä, kerrotaan Steinerkasvatuksen sivustolla.

Liikunnallinen

Liikkuminen kuuluu luonnollisesti jokaisen päiväkodin arkeen, mutta liikunnallisissa tarhoissa touhutaan normaalia monipuolisemmin ja sydämen kyllyydestä. Eri puolilla Suomea löytyy monia tarhoja, joissa lasten päivittäiseen liikkumiseen satsataan täysillä. Esimerkiksi Jump ovat tarha, jossa lasten liikkumisen tärkeyttä korostetaan.

Luontopainotteinen

Päiväkoti voi olla edellisten lisäksi myös luontopainotteinen. Tarha voi sijaita esimerkiksi metsän lähellä, jolloin sieltä on helppo tehdä usein metsäretkiä. Tällaisten päiväkotien lapset pääsevät tutustumaan monipuolisesti luontoon.

Jäikö jokin päiväkoti mainitsematta?

Teksti: Mami Mixtuura

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.