Kun hien haju tulvahtaa kainaloista – Voiko lapsille käyttää huoletta deodorantteja?

Kuva: Maximilian Pick / Unsplash

Jossain vaiheessa koittaa se päivä, että huomaa jälkikasvunsa kainaloiden haisevan hielle. Ensimmäistä kertaa tämän hajun huomatessa lapsi ei välttämättä ole vielä murrosikäinen. Ensimmäiseksi kannattaa miettiä, että onko muistanut huolehtia riittävästi siitä, että lapsi on käynyt riittävän usein peseytymässä. Jos pesut eivät ole vallan unohtuneet, kannattaa miettiä muita keinoja taltuttaa nenään tulvahtava epämiellyttävä tuoksuelämys. Onko olemassa jotain suosituksia, että minkä ikäiselle lapselle voi kainaloihin tököttejä laittaa?

Osa ihmisistä hikoilee enemmän ja osa vähemmän. Osalla tehoaa hyvin deodoranttien käyttäminen, mutta osalla ne eivät tuo riittävää apua. Myös lapset ovat yksilöitä tässä asiassa. Joillakin on havaittavissa kainaloista tulvahtava paha haju aiemmin kuin toisilla.

Puhdas hiki ei ole yksinään syyllinen pahaan hajuun, todetaan apteekki.fi-sivustolla. Hiki muodostuu vedestä ja toisinaan mukana on tuoksuttomia suoloja. Epämiellyttävä haju muodostuu siitä, kun iholla olevat bakteerit reagoivat hien kanssa. Kun tätä hajua havaitsee, kannattaa pohtia hygieniaa ja huolehtia riittävästä peseytymisestä. Tarvittaessa voi harkita kainaloon laitettavia aineita.

Mitä eroa kainaloon laitettavilla aineilla on?

1. Deodorantit

Deodorantit vähentävät bakteerien määrää ihmisen iholla ja peittävät pahan hajun leijailua ympäristöön, selviää apteekki.fi-sivuston kirjoituksesta. Ne ovat mietoja teholtaan. Näitä laitetaan kainaloon aamuisin peseytymisen jälkeen.

2. Antiperspirantit

Antiperspirantit estävät hien erittymistä hikirauhasista, selviää apteekki.fi-sivustolta. Näissä on käytetty alumiiniyhdisteitä ja antibakteerisia aineita. Paras teho saadaan, kun näitä levitetään puhtaalle iholle illalla ennen nukkuman menoa.

Lasten deodoranttien käyttäminen

Bebés y más -sivustolla on pohdittu deodoranttien käyttämistä lapsilla. Tässä espanjalaisen sivuston kirjoituksessa todetaan, että heidän tietojensa mukaan, periaatteessa ei ole käytölle mitään esteitä. On kuitenkin syytä huomata, että niitä ei tule käyttää ilman syytä. Vauvat ja pienet lapset eivät normaalisti hieltä haiskahda. Toisinaan tehostettu peseytyminen riittää hien hajun eliminoimiseen eikä tällöin ole tarvetta laittaa kainaloihin turhia tököttejä.

Jos lapselle tai nuorelle harkitsee deodorantin hankkimista, kannattaa etukäteen miettiä muutamia asioita. On olemassa monenlaisia tuotteita ja osassa on käytetty enemmän ainesosia. Osassa tuotteita on mukana tuoksu ja osa on hajusteettomia. Jotkut ainesosat, esimerkiksi alkoholi voivat aiheuttaa ärsytystä iholla. Osa valmisteista on hellävaraisempia ja soveltuvat paremmin herkälle iholle. Lapselle tai nuorelle sopivan tuotteen valinnassa kannattaa kannattaa kysyä apua esimerkiksi apteekin tai muun myymälän ammattitaitoiselta henkilökunnalta. He osaavat kartoittaa todellisen tarpeen ja suositella tarvittaessa mahdollisimman hellävaraisia tuotteita.

Teksti: Mami Mixtuura

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.