Tilanteita, joissa lapselle ei kannata antaa ruutua – Moni kohta sopii myös aikuisille!

Kuva: StartupStockPhotos / Pixabay

Nykyaikana vaikuttaa siltä, että ruutu on helppo ratkaisu tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kun lapsi kiukuttelee tai ei jaksa istua paikoillaan, on helppo tökätä hänen syliinsä älylaite. Sitä tuijottaessa menee kivasti hetki jos toinenkin. On kuitenkin tilanteita, jolloin teknisiä laitteita ei kannattaisi antaa lapsille viihdykkeeksi.

Moni lapsi ja aikuinen tuijottaa älylaitteen näyttöä suuren osan päivästä. Joillakin lapsilla on tiukat ruutuajat, mutta jotkut saavat itse päättää kauanko he päivittäin itseään puhelimen ääressä viihdyttävät. Bebés y más -sivuston kirjoituksessa kerrotaan esimerkkejä tilanteista, joissa lapsille ei pitäisi antaa viihdykkeeksi älylaitteita.

1. Ruokailutilanteissa

Lapsille ei pitäisi antaa ruutua syömistilanteissa. Muussa tapauksessa itse ruokailu ja siihen liittyvät käytöstavat jäävät toissijaisiksi. Ruokaa ei maistella eikä siitä nautita samalla tavalla, jos edessä pauhaa älylaite.

2. Iltaisin

Ruudulla olo iltaisin ennen nukkumaanmenoa ei tee kenellekään hyvää, koska aivot ovat tällöin virittyneessä tilassa. On parempi keskittyä muihin asioihin, jotka tuovat rentoutuneen olon ja edistävät unen saamista.

3. Kun on tylsää

Luultavasti jokaisessa perheessä toistuu ajoittain lause, että on tylsää eikä ole mitään tekemistä. Näissä tilanteissa olisi helppoa turvautua ruutuun, mutta se ei kannata. Muuten luovuus ei pääse esiin eivätkä lapset opi itse keksimään tekemistä.

4. Kiukutellessa

Ruutua ei kannata antaa lapselle silloin, kun he kiukuttelevat.

5. Kuivaksi harjoitellessa

Kun lasta opettaa käymään potalla, silloin ei kannata antaa viihdykkeeksi älylaitetta. Tärkeää on, että lapsi oppii istumaan rauhassa ja tekemään tarpeensa, jotta hän oppii kehonsa toimintaa.

6. Sosiaalisissa tilanteissa

Lasta ei kannata opettaa siihen, että antaa kännykän käteen, kun läsnä on muita ihmisiä. Monet aikuisetkin tekevät ihan tarpeeksi sitä, että ovat katse kiinni ruudussa eivätkä ole läsnä ja keskity sosiaalisissa tilanteissa. On hyvä, että lapset saavat mahdollisuuden leikkiä toisten lasten kanssa silloin, kun kavereita on tarjolla.

7. Kävellessä / ulkona liikkuessa

Moni ihminen kävelee ulkona luuri kourassa. Sen lisäksi on yleistä, että puhelimen näyttöä vilkuillaan aina, kun tarvitsee hetkenkin odottaa jossain (esim. liikennevaloissa). Lapsia kannattaa mieluummin opettaa tarkkailemaan luontoa. Moni upea asia jää huomaamatta, jos tuijottaa vain ruutua. Sen lisäksi on paljon alttiimpi vaaratilanteille, kun ruutu vie kaiken huomion ympäristön tapahtumilta.

Suurin osa yllä olevista kohdista toimii myös aikuisille. Vai oletko samaa mieltä, että kännykän voisi jättää vähemmälle huomiolle, jos läsnä on muita ihmisiä. Vai pitääkö silloinkin ruudulta hakea jatkuvasti jotain muuta viihdykettä?

Tuleeko mieleesi jotain muita tilanteita, joissa ruutua ei kannata lapselle antaa?

Teksti: Mami Mixtuura

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.