Vaippaihottuma tekee kipeää – Tiedätkö, kuinka sitä voi ennaltaehkäistä ja hoitaa?

Vaippaihottuma tekee kipeää – Tiedätkö, kuinka sitä voi ennaltaehkäistä ja hoitaa?
Kuva: Harry Grout / Unsplash

Monessa lapsiperheessä tuskaillaan iho-ongelmien kanssa. Oireena saattaa olla vauvarokkoa tai muuta näppylää iholla. Toisinaan ongelmalliseksi alueeksi muodostuu peppu ja vaipan alle jäävä alue. Miten tunnistaa vaippaihottuma ja miten helpottaa siitä kärsivän oloa? Onko jotain keinoja, joiden avulla sitä voi ennaltaehkäistä?

Aina vauvojenkaan elämä ei ole pelkkää iloa ja jokeltelua. Välillä hymy hyytyy ja nauru muuttuu itkuksi. Toisinaan on vaikeaa tietää, että mikä on perimmäinen syy nyyhkytyksen taustalla. Pieni vauva ei vielä osaa kertoa ja näyttää aikuiselle, että mihin sattuu. Vauvojen iho on herkkä reagoimaan ulkopuolisille ärsykkeille, koska se on niin ohutta, kerrotaan Terve.fi-sivuston kirjoituksessa. Tämän lisäksi ihon suojatoiminnot ovat vasta kehittymässä. Joskus itkun syyksi voi paljastua esimerkiksi jokin rokko tai koliikki. Jos oireilu on hankalaa eikä tilanne ratkea parempaan suuntaan riittävän nopeasti omin avuin, kannattaa asiasta puhua neuvolassa tai hakeutua lääkäriin, jos tilanne vaatii kiireellisempää apua.

Vaippaihottuma

Terveyskirjastosta löytyy kattavasti tietoa vaippaihottumaan liittyen. Oireilu voi alkaa nopeasti syntymän jälkeen, mutta tyypillisempää se on noin 8-12 kuukauden ikäisillä, kun on siirrytty syömään kiinteitä ruokia. Syy tälle ikävälle vaivalle on vaipan alle jäävien eritteiden (pissan ja kakan) aiheuttama ihon hautuminen ja ärtyminen. Oireet ja niiden hankaluus vaihtelevat, mutta pyllyn ja taipeiden kohdalla on ainakin aristavaa punoitusta.

Vaipan vaihtaminen voi olla hankalaa, koska iho voi olla kovin kipeä. Vielä hankalammaksi tilanteen tekee se, jos tämän lisäksi vauvalle tulee jokin ripulitauti, jolloin peppu joutuu tiheästi ulosteille alttiiksi. Tämän vaivan ei ole havaittu olevan yhteydessä atooppiseen ihoon tai allergioihin, selviää Terveyskirjaston tekstistä. Ei ole havaittu, että kummat ehkäisisivät tätä ikävää vaivaa paremmin: kertakäyttövaipat tai kestovaipat.

Miten auttaa vaippaihottumasta kärsivää?

Olennaista on pestä vedellä ärtynyttä aluetta vaipanvaihtojen yhteydessä ja vaihtaa puhdas vaippa riittävän usein, ohjeistetaan Terveyskirjastossa. Saippuapesuja ei kannata tehdä, jos iho on ärtynyt. Pesty alue on hyvä kuivata hellästi painelemalla. Ilmakylvyt ovat hyväksi aina, kuin se suinkin on mahdollista. Punoittavalle ja ärtyneelle iholle on hyvä lisätä muutaman kerran päivässä sinkkioksidia sisältävää voidetta. Hankalissa ja pitkittyneissä oireiluissa on syytä kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.

Teksti: Mami Mixtuura


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.