Lapsen tai nuoren kanssa kannattaa sopia jo etukäteen, kuinka oudossa tilanteessa tulee toimia ja kuinka tilanne keskeytetään.
Nykyisessä nettimaailmassa on entistä yleisempää, että nuoret ja jo pienetkin lapset joutuvat seksuaalisen ahdistelun ja häirinnän kohteeksi.
Pelastakaa Lapset -sivuston mukaan seksuaalinen häirintä on sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla loukataan toisen henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta.
Seksuaalinen häirintä voi pitää sisällään hyvinkin erityyppisiä tekoja, kuten seksuaalissävytteistä ja vihjailevaa puhetta tai viestejä, seksuaalisia eleitä tai ilmeitä tai pahimmillaan ihan fyysistä koskettelua.
Yhteistä on se, että tällainen käytös aina loukkaa teon kohdetta ja tämän itsemääräämisoikeutta. Pelastakaa Lapset muistuttaa, että vaikka seksuaalinen ahdistelija voi yrittää kääntää koko asian pelkäksi vitsiksi, ei ole mitään, mikä teot oikeuttaisi, ja välillä rikotaan jo selkeästi rikoslakia.
Seksuaalista häirintää voi tehdä lapsen ikätoveri, muun ikäinen lapsi tai aikuinen. Seksuaalista häirintää voi tapahtua esimerkiksi erilaisilla harrastus- tai chat-alustoilla, somessa tai esimerkiksi yksityis- tai ryhmäviesteissä ja sen tunnistaminen voi olla lapselle hankalaa.
Opeta lapsellesi turvataidot!
Myös Mannerheimin Lastensuojeluliitto muistuttaa sivuillaan, että jokaisen lapsen olisi syytä oppia jo ihan pienenä kotonaan niin sanottuja turvataitoja.
Kun lapselle opetetaan jo nuorena hänen oma arvonsa ja oikeus koskemattomuuteen, osaa hän pitää itsestään huolta ja puolensa huonoissa tilanteissa vielä aikuisenakin.
Käytössääntöjä lapselle ja aikuiselle voi käydä ohimennen läpi esimerkiksi yhteisillä peseytymisreissulla ja kertoa lapselle, että varsinkin niin sanottu uimapukualue on jokaisen omaa, eikä sinne saa muut koskea, MLL ohjeistaa.
Kerro lapselle myös, että aivan kaikesta voi jutella, vaikka eteen olisi tullut mitä. Kun vaikeista asioista keskustelemiselle luodaan hedelmällinen pohja jo lapsena, uskaltaa lapsi luottaa huoltajaansa myöhemminkin.
Varoita vieraista ja kerro, mitä tehdä tositilanteessa
Voit aloittaa hankalan keskustelun rauhallisena hetkenä sanomalla esimerkiksi, että ”Tiedäthän, että suurin osa ihmisistä haluaa toisilleen hyvää, mutta eivät kaikki?”.
Sen jälkeen voit linjata lapselle, että sääntö numero yksi on se, että hän ei saa KOSKAAN lähteä vieraan aikuisen matkaan. Ei, vaikka vieras väittäisi olevansa äidin tai isän kaveri tai hoitamassa heidän asioitaan, MLL korostaa artikkelissaan.
Vierasta aikuista ei tarvitse myöskään totella, ja jos tilanne käy liian uhkaavaksi, on lapselle oikeus vaikka huutaa täysillä apua tai vaikka potkia itsensä irti, jotta pääsee pois tilanteesta.
”Soita vanhemmille”
Korosta lapselle, että jos jonkun henkilö käytös on yhtään epäilyttävää tai pelottavaa, kannattaa lapsen soittaa äidille, isälle, kummille tai muulle tutulle aikuiselle ja kysyä neuvoa tilanteeseen.
On syytä alleviivata, ettei tuntemattomilta pidä ottaa yhtään mitään, ennen kuin on saanut siihen vanhemman tai muun läheisen aikuisen mielipiteen.
Puhuessasi lapselle maailman vaaroista muista olla dramatisoimatta ja pysy itse rauhallisena, jotta omat pelkosi eivät siirry lapseen.
Kannattaa sanoa, että yleensä ihmiset haluavat toisilleen hyvää, mutta on olemassa myös niitä, joita ei ole kohdeltu lapsina hyvin, mikä vuoksi he nyt aikuisinakin tekevät pahaa muille, liiton artikkelissa tiivistetään.
Heiluuko koulumatkalla paljastelija?
Mikäli tilanne on akuutti, eli vieras ja uhkaavasti käyttäytyvä ihminen alkaa lähestyä lasta, neuvo tätä poistumaan aina nopeasti paikalta ja soittamaan huoltajilleen.
Sano lapselle, että puistosta tai syrjäisistä paikoista kannattaa tällöin heti hakeutua ihmisten ilmoille ja mennä mahdollisuuksien mukaan sisään kauppaan, kirjastoon, kioskille tai mihin vain liikkeeseen, jossa on paljon muita aikuisia ympärillä. Myös heille voi alkuun kertoa, mistä on kyse.
Mikäli asuinalueella liikkuuu juuri nyt esimerkiksi itsensäpaljastelija, kannattaa lapsen kanssa miettiä mahdollisimman turvallinen ja asutusta lähellä oleva koulureitti sekä jopa lähteä saattamaan lasta tai koota tälle kaveriporukka, jonka kanssa koulumatka taitetaan yhdessä edestakaisin.
On tärkeää, että vanhempi sanoo lapselle olevansa myös valmis keskustelemaan aiheesta lisää ja vastaavansa kaikkiin lapsen mieltä askarruttaviin kysymyksiin, liitosta muistutetaan.
Teksti: Petra