Nettikiusaaminen suomalaisten keskuudessa on huolestuttavan yleistä: jopa viidesosaa on kiusattu netissä

Kuva: Bermix Studio

Teksti: Anna-Leena

Nettirikosten ehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen erikoistunut vakuutuspalveluyhtiö mySafety toteutti kesällä 2020 IRO Researchilla kyselytutkimuksen, jonka mukaan viidesosaa suomalaisista on kiusattu netissä. Nettikiusaamiseksi luokitellaan tarkoituksellinen ja toistuva loukkaaminen tai pahan mielen aiheuttaminen verkossa. Nettikiusaaminen voi olla esimerkiksi uhkailua, pilkkaamista tai nöyryyttämistä.

Kyselytutkimukseen vastasi raportin mukaan 1100 henkilöä, jotka olivat iältään yli 10-vuotiaita. Kyselyn lisäksi IRO Research syvähaastatteli kahdeksaa henkilöä.

Missä kiusaaminen tapahtuu?

Raportin mukaan aikuisia kiusataan eniten Facebookissa. Alle 18-vuotiaiden kiusaaminen taas keskittyy lähinnä nuorten suosimiin nettipalveluihin, kuten Whatsappiin, Snapchattiin ja Instagramiin.

Kyselytutkimukseen vastanneet arvelivat, että loukkaava kommentointi on helpompaa netissä, sillä se mahdollistaa haukkumisen ja pahan mielen tuottamisen ilman välitöntä kiinnijäämisen vaaraa. Vastaajat arvioivat, että kiusaaminen on helpompaa ruudun takaa, sillä kiusatun reaktiota ei näe. Kolmasosa tutkimukseen vastanneista on yhtä mieltä siitä, että nettikiusaaminen on muuttunut julmemmaksi viime vuosina. On tärkeää huomata, että vaikka kiusaaminen tapahtuu verkossa, yli puolet (54 %) kiusatuista tuntee kiusaajan jostain muusta yhteydestä.

Eriävät mielipiteet, ulkonäkö ja politiikka

Enemmistö (54 %) kiusaamisen uhreista kertoo kiusaamisen liittyvän eriäviin mielipiteisiin ja ajatuksiin. Toiseksi eniten (29%) netissä kiusataan ulkonäöstä. Ulkonäostä kiusaaminen keskittyy raportin mukaan instagramiin ja kohdistuu huomattavasti useammin naisiin. Muita raportissa mainittuja kiusaamisen syitä verkossa oli poliittiset mielipiteet (24 %), harrastukset (17 %), ammatti (13 %), seksuaalinen suuntautuminen (10 %), uskonto (7 %) ja etninen alkuperä (2 %).

Nettikiusaamisella ei ole ikärajaa

Raportin mukaan nettikiusaaminen on yleisintä nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Raportista selviää, että 18–29-vuotiaista yli kolmasosaa on kiusattu verkossa. Myöskään lapset eivät säästy nettikiusaamiselta: 10–17-vuotiaista melkein kolmasosaa on kiusattu netissä. Lasten kohdalla 23 % kiusatuista on joutunut ilmoittamaan nettikiusaamisesta aikuiselle.

Nettikiusaaminen ei kuitenkaan katso ikää ja kiusaamisen uhriksi voi joutua minkä ikäinen netin käyttäjä tahansa. Raportista selviää, että esimerkiksi 50–59-vuotiaista jopa 16 % oli kiusattu netissä. Vielä yli 59-vuotiaista nettikiusaamisen uhreiksi oli joutunut 6 %.

Mitä nettikiusaamiselle voi tehdä?

Mitä tehdä, jos joudut kiusaamisen uhriksi? Raportista ilmeni, että 14% kiusatuista koki, että nettikiusaamiselle ei voi tehdä mitään. Suurin osa (67%) oli kuitenkin sitä mieltä, että paras tapa puuttua nettikiusaamiseen on ilmoittaa siitä sivuston tai somekanavan palveluntarjoajalle tai tehdä kiusaamisesta ilmoitus viranomaisille (52 %).

Raportista selvisi, että melkein puolet (40 %) kiusaamisen uhriksi joutuneista henkilöstä loukkaantui kiusaamisesta, mutta ei kuitenkaan ryhtynyt toimenpiteisiin kiusaamisen lopettamiseksi. 42 % kertoi vain pyrkivänsä olemaan välittämättä kiusaamisesta. Yli puolelle vastaajista oli selvää, että kiusaajalla itsellään on ongelmia, tai että hän on kateellinen kiusatulle. Kyselyyn jätetyissä avoimissa kommenteissa kiusaamisen uhrit kertoivat kiusaamisen aiheuttavan lisäksi muun muassa kostonhalua, tarvetta puolustautua, ärtymystä, mutta myös huvittuneisuutta. Ikävä kyllä kiusaaminen aiheutti joissain uhreissa myös tarvetta korjata sen vian, josta kiusaaja heitä kiusasi.

Oletko sinä kohdannut kiusaamista netissä?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.