Yökyöpelit kuriin! Loma päättyy, miten takaisin arkirytmiin?

Kuva:Towfiqu barbhuiya

Loma-aikoina lasten ja varsinkin teini-ikäisten vuorokausirytmit menevät tunnetusti sekaisin. Erityisesti valoisa kesä saa valvomaan pikkutunneille ja nukkumaan sitten ties minne iltapäivään saakka. Mikä neuvoksi kun koulu taas alkaa?

Lomalla saakin ottaa rennosti. Niin lapset kuin aikuisetkin tarvitsevat taukoa ainaisesta tekemisestä, ja jos siinä sivussa rytmit sekoaa, niin ei se ole vakavaa. On ok vähän valvoa ja ok myös nukkua jos väsyttää. Valoisasta ajasta kannattaa ottaa irti kaikki mitä haluaa, sillä syksyn myötä saadaan taas kököttää pimeydeksi kääntyvässä kaamoksessa. Nuorikin pysyy usein jokseenkin järjellisissä rytmeissä jos on kesätöissä, töiden rytmistä riippuen. Mutta ilman tuota rajoittavaa tekijää teinit tunnetusti kukkuvat ja nukkuvat eri tahtiin kuin muu perhe.

Elokuu tuo kuitenkin suurimmalle osalle aikuisista paluun töihin, ja lapsille paluun koulun penkille. Alakouluikäisillä rytmit ovat tavallisesti melko selkeät lomallakin, mutta teineillä voi olla edessä melkoinen rytmimuutos. Enää ei voikaan köllötellä iltapäiväkolmeen ja haahuilla sitten vielä puoliunessa toista tuntia.

”Jos ei nukuta annetussa rytmissä niin ei nukuta – silloin teini luo oman rytminsä.”

Rytmiä kannattaa alkaa palautella hyvissä ajoin, ei koulunalkua edeltävänä iltana. Koulun vaatimaan unirytmiin voi alkaa sopeutumaan esimerkiksi aikaistamalla nukkumaanmenoa joka toinen ilta 15-30 minuuttia, ja heräämällä saman verran aikaisemmin aamulla noin viikon verran ennen ensimmäistä koulupäivää. Kännyköiden ja muiden ruutujen tuijottelu kannattaisi lopettaa viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa. Nuoren kanssa kannattaa myös keskustella energiajuomien käytöstä. Niitä kun ei normaalisti nukkuva ja oikeassa vuorokausirytmissä elävä ihminen tarvitse juuri mihinkään.

Aamuheräämisiä voi puolestaan avittaa kirkasvalolla. Herätyksiä kannattaa myös asettaa soimaan useampi kuin yksi. Yksi toimiva vinkki voi myös olla se, että sijoittaa herätyskellon tai herättämään asetetun puhelimen hälyttämään sen verran etäälle, että nuori joutuu nousemaan sängystä sen sammuttamaan.

Eri asia on sitten se, menevätkö nämä vinkit nuorelle perille. Murkkuikäisten perheissä on hyvin tiedossa, että toisin kuin pienempiä lapsia, teinejä ei niin vaan pakoteta nukkumaan. Ei auta pajatus ja mäkätys eikä kiristys ja lahjontakaan. Jos ei nukuta annetussa rytmissä niin ei nukuta – silloin teini luo oman rytminsä. On armollista ajatella, että kunhan koulunkäynti sujuu ja harrastukset tulee hoidettua, ei nuoren tarvitse olla minuutilleen vanhemman ajattelemana oikeana hetkenä nukkumassa. Parhaaseen lopputulokseen pääsee varmasti neuvottelemalla kotiintuloajoista, iltarutiineista ja arjen sekä viikonloppujen rytmieroista suoraan muksun kanssa.

Teksti: Jenni Ruotsalo

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.