Lapsuuden lempilelut – Osa pitää suosionsa vuosikymmenestä toiseen!

Kuva: MabelAmber / Pixabay

Suurin osa ihmisistä muistaa oman lapsuutensa rakkaimman ja tärkeimmän lelunsa läpi elämän. Eri vuosikymmenten aikana ovat erilaiset tavarat olleet lasten suosiossa. Elitkö sinä lapsuuttasi silloin, kun trolli- tai tuttikorut koristivat kaulassa? Vai leikitkö sinä itse valmistetuilla leluilla tai tinasotilailla? Kuuluiko lapsuuteesi käpyjen etsiminen ja niistä lehmien rakentaminen? Myös monet keräilytavarat kuuluvat lasten himoitsemiin aarteisiin. Osa leluista pitää suosionsa vuosikymmenestä toiseen.

Kautta aikojen leluja on valmistettu monenlaisista materiaaleista, kuten Wikipediasta voi lukea. Joitakin vuosikymmeniä sitten puu oli tyypillinen lelujen raaka-aine, mutta nykyään suuri osa lasten tavaroista tehdään muovista. Toki puuleluja on edelleen saatavilla ja monet haluavat mieluummin ostaa siitä valmistettuja kuin muovisia. Leluja on olemassa monenlaisia: esimerkiksi nukkeja, autoja, palapelejä, pehmo- ja rakennusleluja.

Monella lapsella jostakin tietystä lelusta tulee oma lemppari. Se voi olla pehmolelu, joka kulkee mukana joka paikkaan ja jolle kerrotaan kaikki salaisuudet. Sen kanssa nukutaan ja jos se katoaa, on se pakko löytää heti tai muuten tulee itku. Tai lempilelu voi olla yhtä hyvin joku muu tavara, josta tulee lapselle rakas.

Monet nykyajan vanhempien lempileluista ovat edelleen suosittuja. Jos ne hetkeksi jäävät unholaan, tulevat samat lelut monesti uudelleen muotiin hetken kuluttua. Monet 80- tai 90-luvun lapset muistavat ihanat pehmoiset tai kovat My Little -Ponyt. Monella nykyajan lapsellakin kulkee mukanaan tällainen poni. Barbien suosio on pysynyt kautta vuosikymmenten. Osalla lapsista oli/on myös ihastuttava Barbien vaaleanpunainen auto. Tämä saattoi olla etenkin entisaikaan lapsen suurin unelma, jota ei välttämättä koskaan saanut. Silloin harmitti, jos kaverin nuket pääsivät ajelemaan upealla kaaralla, mutta omat joutuivat turvautumaan jalkapatikkaan.

Rakennuslelujen ja legojen suosio pysyy taattuna vuodesta toiseen. Varmasti valtaosa vanhemmista on leikkinyt näillä pienillä palikoilla lapsuusvuosinaan. Vain aiheet vaihtelevat, mutta idea pysyy samana. On nostalgisen mukavaa rakentaa ja leikkiä legoilla yhdessä lasten kanssa. Mikä olisikaan mukavampaa kuin rakentaa iso kaupunki tai kattoon ulottuva torni?

Uusia leluja tulee markkinoille jatkuvasti. Nykyajan lasten uusimpia suosikkeja ovat puristeltavat stressilelut, fidgetit ja paineltavat pop it -lelut. Näiden lelujen nimet eivät välttämättä vanhemmille paljon kerro, mutta olihan sitä puristeltavia stressipalloja jo ennen vanhaankin. Hyvää näissä leluissa on se, että ne ovat pienikokoisia eivätkä vie paljon tilaa.

Muistatko sinä lapsuutesi lempilelun?

Teksti: Liisa

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.