Tutkimus: Puolison juominen vaikuttaa raskaudenaikaiseen alkoholinkäyttöön

Kuva: Giorgio Trovato / Unsplash

Kun ihminen saa tietää olevansa raskaana, on hyvä ottaa huomioon monenlaisia asioita. Joitakin asioita ei suositella tehtäväksi raskauden aikana. Tällaisia ovat esimerkiksi: tiettyjen ruokien syöminen, tupakointi ja alkoholin käyttäminen. Tuoreen tutkimuksen mukaan myös odottajan puolison olisi hyvä tarkastella omaa alkoholin käyttämistä, jotta olisi parhaalla mahdollisella tavalla odottajan tukena ja suojelisi sikiötä alkoholin haitoilta.

Raskausuutisen jälkeen on luonnollista, että odottava nainen alkaa tarkastella omia elintapojaan. Huonot tavat ja haitallisten aineiden käyttäminen lopetetaan yleensä mahdollisimman nopeasti. Sohvaperunasta saattaa kuoriutua lenkkeilijä ja epäterveelliset ruokailutottumukset vaihtuvat terveellisimpiin ateriakokonaisuuksiin. On tyypillistä, että odottaja haluaa ottaa huomioon sen, että kohdussa kasvaa uusi elämä ja haluaa tarjota parhaan mahdollisen alun maha-asukille.

Kaikki odottajat eivät kuitenkaan halua lopettaa huonoja tapojaan tai he eivät välttämättä pääse irti haitallisista riippuvuuksistaan. Raskaudenaikaista alkoholin juomista ei suositella, selviää Terveyskirjastosta. Alkoholi on aine, joka voi aiheuttaa paljon haittoja kohdussa kasvavalle sikiölle. Esimerkiksi epämuodostumat liittyvät usein raskauden aikaiseen alkoholin käyttämiseen. Se voi aiheuttaa myös monia muita sikiön kasvuun ja kehitykseen liittyviä haittoja.

Tutkimus: Puolison juomisen vaikutukset raskaudenaikaiseen alkoholinkäyttöön

Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimukseen osallistui lähes 15 000 naista puolisoidensa kanssa. Selvityksen alla oli alkoholin käyttäminen ennen odotusaikaa ja sen aikana. 86 prosenttia odottajista käytti alkoholia ennen raskautta. 4,5 prosenttia jatkoi käyttämistä myös odotusaikana. Juomista jatkaneet olivat yleensä tottuneet käyttämään runsaita määriä jo ennen odotusaikaa. Puolisoiden alkoholin käyttäminen näytti yleensä pysyneen samanlaisena ennen ja jälkeen raskausuutisen.

Tutkimuksessa selvisi, että puolison alkoholikäyttäytyminen vaikutti suuresti alkoholin käyttömääriin ennen raskautta. Tutkimuksessa selvisi myös, että puolison alkoholinkäytöllä on yhteys raskaana olevan naisen alkoholin käyttämiseen ja juotuihin määriin. Tämä yhteys ei kuitenkaan ollut niin vahva kuin ennen raskautta havaittu sidos.

Molempien osapuolten juomistottumuksiin olisi tärkeää kiinnittää huomiota, koska se voi osaltaan auttaa raskaana olevaa olemaan juomatta alkoholia ja altistamatta sikiötä sen haitoille. Olisi tärkeää, että juomista vähennettäisiin jo siinä vaiheessa, kun raskaus on suunnitteilla. Tämän lisäksi on tärkeää lisätä odottajien ja heidän puolisoidensa tietoutta alkoholin haitallisuudesta raskauden aikana.

Teksti: Liisa

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.