Vanhemmuus – ristiriitaisten tunteiden aallokossa

Vanhemmuus – ristiriitaisten tunteiden aallokossa
Kuva: Xavier Mouton Photographie/ Unsplash

Se alkaa jo raskausaikana ja jatkuu lapsen putkahdettua maailmaan – onnen, kiitollisuuden ja huolen sekamelska. Vanhemmuuteen liittyviin voimakkaisiin ja ristiriitaisiin tunteisiin voi olla vaikea täysin varautua etukäteen. Meillä on ehkä jonkinlainen mielikuva itsestämme vanhempina, mutta monet asiat voivat silti tulla yllätyksenä. Sosiaalista mediaa selatessa vaikuttaa siltä, että kaikilla muilla on vanhemmuus täysin hallussa, vaikka näin tuskin oikeasti on. Miksi kukaan ei kertonut, että vanhemmuus aiheuttaa niin paljon tunteita?

Voiko näin onnellinen ollakaan!

Jokainen vanhempi tietää, että oma lapsi aiheuttaa vanhemmissaan paljon positiivisia tuntemuksia. Lapsi on oma, ihana ja rakas! Hän oppii jatkuvasti uutta, höpöttelee suloisia juttuja ja hänen kanssaan on hauska viettää aikaa. Oma lapsi tuo mukanaan kiitollisuuden aiheita ja jopa uuden näkökulman elämään. Joskus tuntuu, että onni ihan pirskahtelee, kun seuraa oman lapsen touhuja ja uusia taitoja. Voiko näin onnellinen ollakaan!

Vanhemmuus pitää kuitenkin sisällään hyvin paljon muutakin kuin silkkaa onnea ja kiitollisuutta.

Myös ikävät tuntemukset ovat sallittuja

Ylitsepursuavasta rakkaudesta huolimatta jokaiseen vanhemmuuden polkuun kuuluu myös negatiivisia tuntemuksia. Pelkästään jo muutos itsenäisestä ja vapaasta, aikuisesta elämästä pienen lapsen vanhemmaksi voi olla hyvinkin suuri ja tunteikas. Vanhemmuus tuo mukanaan loputtomalta tuntuvan vastuun ja pienen lapsen riippuvuus vanhemmasta voi alkuun jopa vähän järkyttää. ”Tällaistako elämäni tulee olemaan? Kuka minä olen?”

Uusien roolien mahduttaminen minäkäsitykseen voi ottaa aikansa. Vanhemmuuden alkutaipaleella ristiriitaiset tunteet saattavat jopa säikäyttää: ”Saanko tuntea näin?” Kun vauva itkee yön pimeydessä vatsavaivoja ja väsymys vyöryy päälle, voi onnellisuus ja kiitollisuus olla kovalla koetuksella. ”Saisinpa olla yksin! Kunpa kukaan ei vaatisi minulta mitään! Miksei tämä nuku?” Lapsen elämä tuntuu olevan vaihetta vaiheen perään ja samaa rataa menevät usein myös vanhemman tunteet.

Hyväksy erilaiset tunteet ja sanoita ne!

Myös vanhempi saa näyttää tunteensa. Väestöliiton blogikirjoituksessa kerrotaan tunteiden tunnistamisen ja niistä puhumisen tärkeydestä. Lasten tunteiden sanoittamisesta puhutaan paljon, mutta myös aikuisen olisi hyvä osata tämä taito! Omista tunteista kannattaa kertoa puolisolle, perheelle tai jollekin läheiselle ihmiselle. Tunteita tulee ja menee, kuten Väestöliiton blogikirjoituksessakin todetaan. Joskus negatiiviset tuntemukset ottavat kuitenkin liiaksi vallan ja tuntuu, ettei aurinko pilkahtele lainkaan. Tällöin on hyvä ottaa tuntemukset puheeksi ammattilaisen kanssa.

Teksti: Niina

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *