Kuinka kertoa lapselle läheisen vakavasta sairaudesta

Kuinka kertoa lapselle läheisen vakavasta sairaudesta
Kuva: cottonbro/Pexels

Kun läheinen sairastuu vakavasti, joudutaan usein miettimään, miten perheen pienimmille kerrotaan asiasta. On useita tapoja kertoa vakavasta sairaudesta lapselle. Harvardin yliopiston blogissa mietitään oikeaa tapaa kertoa läheisen terveyteen liittyvä huono uutinen lapselle.

Jos läheinen sairastuu vakavasti, vaikutukset koko perheeseen ovat niin voimakkaat, että lapsi väistämättä vaistoaa jonkin olevan pielessä. On tärkeää, että lapselta ei salaile asioita, ellei se ole välttämätöntä esimerkiksi lapsen nuoren iän takia.

Ota huomioon lapsen kehitysaste

Lapselle on hyvä kertoa asioista rehellisesti ja suoraan, kuitenkin ottaen huomioon lapsen kehitysasteen. Hyvin nuorelle lapselle ei välttämättä kannata kertoa vanhemman sairastumisesta, koska hän ei vielä kykene asiaa kunnolla ymmärtämään ja käsittelemään. Mitä vanhempi lapsi on, sitä enemmän hänelle voi kertoa, kuitenkin aina huomioiden lapsen yksilölliset persoonallisuuspiirteet.

Ikä ei yksin kerro sitä, minkälaista tietoa lapsi pystyy vastaanottamaan. Hyvin herkkä lapsi saattaa masentua pahasti vanhemman sairauden takia, siinä missä vähemmän herkkä lapsi ei reagoi niin voimakkaasti. Oman lapsen tunteminen on tässä avainroolissa. Vanhempi on usein itse paras määrittelijä sille, minkälaista tietoa hänen lapsensa kykenee vastaanottamaan. 

Pitäydy mahdollisimman pitkälle totuudessa

Kerro asiasta lapselle yksinkertaisesti ja selkeästi. Jos lapsen kehitysaste sen sallii, on hyvä pyrkiä mahdollisimman pitkälle pitäytymään totuudessa. Lapsen perusluottamusta voi horjuttaa, jos hänelle antaa väärää tietoa ja asia paljastuu myöhemmin. Joitain asioita voi jättää kertomatta, mutta lapsen suoriin kysymyksiin kannattaa pyrkiä vastaamaan rehellisesti, toki hänen kehitysasteensa huomioon ottaen. Sinun ei myöskään tarvitse peitellä omia asiaan liittyviä tunteitasi. Varsinkin jos on kyse sekä sinulle että lapselle läheisestä ihmisestä, tai kenties omasta terveydestäsi, on luonnollista kokea itsekin voimakkaita tunteita.

Kerro lapselle, että apua on saatavilla

Lapselle voi selittää, että samoin kuin palomiehet auttavat tulipalon sattuessa, lääkärit ja sairaanhoitajat auttavat sairauden osuessa kohdalle. Lapsen perusturvallisuuden tunne kasvaa, kun häntä muistuttaa, että perheenne ei ole yksin vaikean asian kanssa, vaan että ympärillä on ihmisiä, jotka auttavat teitä. Samalla lapsi oppii, että jos hän myöhemmässä elämässään kohtaa vaikeuksia, on olemassa ihmisiä jotka auttavat, eikä hänen tarvitse selviytyä kaikesta yksin.

Kerro, kuinka tilanne tulee vaikuttamaan perheen arkeen

Jos sairaus merkitsee muutoksia perheen arkirutiineihin, on hyvä kertoa asiasta lapselle rehellisesti etukäteen. Jos vanhempi on sairauden takia väsynys eikä jaksa esimerkiksi leikkiä, jutella tai hoitaa kodin askareita normaaliin tapaan, tästä on hyvä kertoa lapselle. Lapset ovat todella sopeutuvaisia, mutta jos asiat tapahtuvat odottamatta, se saattaa horjuttaa lapsen turvallisuudentunnetta. 

Lähteet ja lisätietoa:

https://www.health.harvard.edu/blog/how-to-talk-to-children-about-the-serious-illness-of-a-loved-one-2019120218468

https://www.parents.com/parenting/better-parenting/what-to-tell-your-kids-when-their-parent-is-sick/

Teksti: Sonja


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.