Kun ampiainen pistää – Milloin on kiire lääkäriin?

Kuva: James Wainscoat / Unsplash

Ampiaisen pisto voi olla hyvin vaarallinen niin aikuiselle kuin lapsellekin. Mitkä pistopaikat ovat vaarallisimpia ja milloin on kiire lääkäriin?

Kesällä ulkona touhutessa voi joutua ampiaisen pistämäksi. Varsinkin pienet lapset saattavat uteliaana ottaa käteensä pensaassa olevan hyönteisen, joka sitten saattaakin pistää. Jos lapsi on hyvin pieni, hän ei välttämättä osaa kuvailla tapahtumaa muutoin kuin itkemällä. Tällöin vanhemman kannattaa tarkkailla, hierooko lapsi esimerkiksi kasvojaan tai kättään ja näkyykö iholla punoitusta. Jos syntyy epäily, että lasta on saattanut pistää hyönteinen, kannattaa katsella näkyykö lähiympäristössä mehiläinen tai ampiainen, joka saattaisi olla syypää tapahtumaan.

Ampiaisen piston erottaa esimerkiksi hyttysen pistosta se, että se aiheuttaa usein hyvin voimakasta kipua. Mehiläisen piikki jää pistäessä usein kiinni haavaan ja se pitää poistaa, ettei tulehdusta pääse syntymään. Ampiaisen piikki ei jää haavaan.

Ampiaisen pisto kasvoihin tai kaulaan on vaarallisin

Jos ampiainen pääsee pistämään kasvoihin, kaulaan tai muualle pään alueelle, pisto saattaa olla vaarallisempi kuin muualle kehoon kohdistunut pisto. Tämä johtuu siitä, että nämä alueet ovat lähellä hengityksen kannalta kriittisiä alueita. Mikäli pisto saa aikaan allergisen reaktion, immuunipuolustusjärjestelmän aktivaatio saattaa olla niin voimakas, että sen aiheuttama turvotus saattaa tukkia hengitystiet. Jos näin käy, tällöin on jo kiire lääkäriin. Varsinkin jos henkilöllä tiedetään olevan alttius reagoida voimakkaasti hyönteisten pistoihin, hänet tulee viedä ensiapuun matalalla kynnyksellä.

Ensiapuna toimii kyypakkaus

Ampiaisen piston aiheuttaman allergisen reaktion hoidossa voi ensiaputoimena käyttää kyypakkausta, jos sellainen sattuu olemaan käsillä. Kyypakkaus sisältää hydrokortisonitabletteja, jotka hillitsevät kehon immuunipuolustusjärjestelmän reaktiota ja estävät esimerkiksi hengitykselle vaarallisen turvotuksen syntymisen.

Mikäli henkilö on voimakkaasti yliherkkä hyönteisten pistoille, ei kyypakkauksesta kuitenkaan ole apua. Tällöin on vaara, että kehon immuunipuolustusjärjestelmä aktivoituu nopeasti hurjille ylikierroksille, jolloin seurauksena saattaa olla hengenvaarallinen tila. Tällöin on tärkeää saada henkilö nopeasti ensiapuun, jossa hänelle on mahdollista antaa tehokkaampaa hoitoa.

Ampiaisen pistoa ei tarvitse pelätä, vaan kesästä voi nauttia lasten kanssa huoletta. Terve varovaisuus on kuitenkin aina hyväksi. Jos lähistöllä näyttää olevan ampiaisia ja mehiläisiä (esimerkiksi jos lähellä on pesä, tai kukkaketo, jossa hyönteisiä on paljon), perheen pienimmät kannattaa siirtää leikkimään sellaiseen kohtaan, jossa hyönteisiä on vähemmän. Lapsille voi myös opettaa pienestä pitäen, että ampiaista ja mehiläistä ei saa ottaa käteen. Näillä varokeinoilla pääsee jo pitkälle.

Jos kaikesta huolimatta ampiainen pääsee pistämään, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä lääkäriin, varsinkin jos kyseessä on pieni lapsi. Useimmiten pistosta ei onneksi ole kipua ja epämukavuutta suurempaa haittaa.

Lähde ja lisätietoa:

https://www.yliopistonapteekki.fi/ideat-ja-vinkit/ampiaisen-piston-hoito

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.