Myötätunto itseä kohtaan on yksi vanhemman tärkeimmistä taidoista

Myötätunto itseä kohtaan on yksi vanhemman tärkeimmistä taidoista
Kuva: Pixabay

Vanhemmuuteen liittyy monenlaisia tunteita. Varsinkin ensimmäisen lapsen kohdalla saattaa usein tulla tunne, että ei tee asioita oikein. Myötätunto on tärkeää ylipäätään ihmisten välisessä kanssakäymisessä, mutta aivan erityisen tärkeää se on vanhemman oman henkisen jaksamisen kannalta. Itseään kohtaan saa ja täytyy olla yhtä myötätuntoinen kuin kanssaihmisiä kohtaan.

Myötätunto itseä kohtaan on yksi tärkeimmistä taidoista, jotka auttavat meitä jaksamaan arjessa. Vanhemman myötätunto itseään kohtaan on tärkeää vanhemman oman jaksamisen kannalta ja lisäksi se toimii arvokkaana esimerkkinä lapselle. Jos lapsi näkee vanhemman kykenevän hyväksymään tekemänsä virheet normaalina osana elämää ja oppimaan niistä, hän oppii itse toimimaan samoin.

Muistuta itseäsi, että vanhemmuus on tärkeä ja haastava tehtävä

Joskus vanhemmasta saattaa tuntua, että vanhemmuuden pitäisi sujua kuin tanssi vain, selviäväthän kaikki muutkin vanhemmat ympärillä loistavasti. Tällöin kannattaa muistuttaa itseään siitä, että emme tiedä mitään muiden ihmisten elämän haasteista. Monesti näemme vain sen, minkä ihminen haluaa näyttää, ja usein se on varsin siloteltu kuva todellisesta elämästä.

Tosiasiassa vanhemmuus on erittäin vaativa tehtävä, jossa kohtaa monia haasteita. Ei ole olemassa “täydellistä vanhempaa”, jokainen toimiii jossain vaiheessa tavoilla, jotka harmittavat myöhemmin. Tällöin on hyvä muistuttaa itseään, että jos pitää ohjenuoranaan halua toimia oikein ja pyrkii kaikissa tilanteissa tekemään parhaansa, lopputulos on niin hyvä kuin se kyseisessä tilanteessa voi olla. Kukaan ei voi tehdä enempää kuin parhaansa. Jos siis teet parhaasi, se riittää. Tämä on hyvä pitää mielessä, jos ahdistavat riittämättömyyteen liittyvät ajatukset tuntuvat valtaavan mielen.

Sano itsellesi jotain ystävällistä

Jokaiselle on tärkeää kuulla positiivisia, kannustavia sanoja ja saada hyvää palautetta toiminnastaan. Vaikka kannustavat ja välittävät sanat tulisivat itseltä, niillä on silti havaittu olevan positiivinen vaikutus. Kerro siis itsellesi riittävän usein, että olet hyvä vanhempi ja että sinun ei tarvitse olla täydellinen, vaan riität juuri sellaisena kuin olet. Muistuta itseästi, että vanhemmuus on matka, jonka varrella jatkuvasti opitaan uutta. Kukaan ei ole “valmis” vanhempi heti vanhemmuuden alussa. Jos et joskus keksisikään ratkaisua johonkin käsillä olevaan ongelmaan samantien, sano itsellesi, että se ei haittaa, voit miettiä ratkaisua myöhemmin.

Jos olet ollut jostakin syystä stressaantunut, moni muu arjen ongelma saattaa olla seurausta siitä. Jos sinulla on tunne, että et jaksa yksin ratkoa ongelmia, älä epäröi pyytää apua läheisiltä ja tarvittaessa ammattiauttajalta, joka on erikoistunut lapsiperheiden ja vanhempien haasteisiin. Entisaikoina ammattilaiselta avun hakemista saatettiin häpeillä, mutta onneksi niistä ajoista on päästy eteenpäin ja nykyään avun hakeminen oikealla hetkellä katsotaan pikemminkin viisaudeksi kuin asiaksi, jota pitäisi millään lailla hävetä.

Lähde: Raising Children

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *