Sähköhammasharjalla parempi puhdistustulos kuin tavallisella harjalla: suositellaan myös lapsille

Sähköhammasharjalla parempi puhdistustulos kuin tavallisella harjalla: suositellaan myös lapsille
Kuva: Shalev Cohen

Sähköhammasharja on oikein käytettynä tehokas ja hellävarainen puhdistusväline. Sähköhammasharja sopii kaikille, vaikka joitain malleja suositellaan kaytettäväksi 3-vuotiaasta eteenpäin.

Sähköhammasharjojen tehoissa ja tekniikoissa on eroja. Harjaspään harjakset voivat liikkua kahdessa eri suunnassa, jolloin puhutaan joko sykkivästä tai pyörivästä liikkeestä. Tutkimusten mukaan sähköhammasharjalla saadaan usein parempi puhdistustulos kuin tavallisella harjalla.

Kuinka käyttää harjaa oikeaoppisesti?

Hammastahna levitetään kaikkiin hampaisiin, jonka jälkeen sähköhammasharjaa kuljetetaan rauhallisesti ja järjestelmällisesti jokaisen hampaan pinnalla. Sähköhammasharjaa käytettäessä liike tulee harjasta eikä harjausliikettä tehdä omalla kädellä. Sähköhammasharjaa ei tulisi myöskään painaa liian kovaa hampaiden pintaa vasten. 

Kenelle sähköhammasharja soveltuu?

Sähköhammasharjaa voivat käyttää myös lapset, mutta joitakin malleja suositellaan vain yli 3-vuotiaiden käyttöön. Lasten sähköhammasharja on aikuisten harjaan verrattuna pienempi ja sopii paremmin lapsen käteen. Harjoja on lisäksi saatavana hauskoilla satuhahmoilla, joka tekee pesusta hauskempaa.

Perinteiseen hammasharjaan verrattuna lasten hampaidenpesumotivaatio on sähköhammasharjaa käyttäessä yleensä parempi. Sähköhammasharjan ajastin myös auttaa lapsia noudattamaan oikeaa pesuaikaa.

Koska vanhemmat puhdistavat lasten hampaat, harjan käyttö on suositusten mukaista. Sähköhammasharjan hyöty on parhaimmillaan, kun lapsen kaikki maitohampaat ovat puhjenneet suuhun. Sähköhammasharjasta on erityisesti hyötyä näissä tapauksissa: 

boy in blue crew neck shirt holding blue and white plastic toy
Kuva: Shalev Cohen
  • Vaikeuksia suuhygienian toteuttamisessa
  • Käden motoriikka on heikentynyt
  • Motivaatio suun hoitoon on huono

Näin valitset sähköhammasharjan oikein: 

  • Eri käyttäjille tarkoitettujen harjaspäiden tulee erottuvat toisistaan selkeästi
  • Kuinka helposti harjaspään kiinnittäminen sujuu
  • Millaista liikettä harjaspää tekee
  • Kuinka sujuvasti käynnistyskytkin toimii
  • Kuinka hyvin runko-osa sopii käteen

Samoin kuin manuaalinen hammasharja tulisi vaihtaa 3 kuukauden välein, myös sähköhammasharjan harjaspää tulisi vaihtaa vähintään 3 kuukauden välein. Joidenkin ääniaaltoharjojen vaihtoväliksi suositellaan 6 kuukautta.

Käytetäänkö teillä sähköistä vai manuaalista harjaa?

Lähteet:

Terveyskirjasto.fi

notino.fi

Teksti: Anna-Leena

Artikkeli julkaistu ensimmäisen kerran 3.11.2021

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *