Lapsi voi elää hyvää elämää autismi-diagnoosin kanssa

Lapsi voi elää hyvää elämää autismi-diagnoosin kanssa
Kuva: Pixabay

Autismi-diagnoosi ei merkitse maailmanloppua. Monen historiallisen merkkihenkilön raportoidaan olleen autismin kirjolla. Mistä autismissa on kyse?

Autismissa on pohjimmiltaan kyse keskushermoston kehityshäiriöstä. Autismin kirjolla olevilla henkilöillä voi esiintyä monenlaisia oireita riippuen kehityshäiriön vakavuudesta. Tyypillisiä oireita ovat erilaiset kognitiiviset toimintarajoitteet ja aistipoikkeavuudet. Autismin kirjolla oleva henkilö saattaa kokea esimerkiksi sosiaalisen kanssakäymisen hyvin haastavana. Oireiden vakavuus riippuu kehityshäiriön laajuudesta. Voimakkaassa kehityshäiriössä oireet saattavat olla hyvin haastavia.

Monen tunnetun historiallisen merkkihenkilön on joko epäilty tai todettu olleen autismin kirjolla. Eräs tunnetuimmista on Albert Einstein, jolla epäillään mahdollisesti olleen Aspergerin oireyhtymä. Aspergerin oireyhtymä kuuluu autismin kirjon häiriöihin. Oireyhtymä on aiemmin ollut oma erillinen diagnoosinsa, mutta nykyään uuden tautiluokitusjärjestelmän myötä henkilöt, joille aiemmin olisi annettu Asperger-diagnoosi, saavat jatkossa autismikirjon häiriö -diagnoosin

Autismin kirjolla oleva henkilö voi pärjätä elämässä yhtä hyvin kuin muut

Autismi-diagnoosi ei automaattisesti merkitse elämänlaadun heikentymistä. Moni autismin kirjolla oleva henkilö menestyy esimerkiksi työelämässä hyvin, koska monissa ammateissa on etua siitä, että kykenee suuntaamaan keskittymisensä tiettyyn käsillä olevaan asiaan, sen sijaan että harhautuisi ajattelemaan epäolennaisia asioita. Esimerkiksi tieteellisessä tutkimustyössä on paljon etua kyvystä pystyä fokusoimaan tarkkaavaisuutensa tiettyyn tutkimusaiheeseen. Einsteinin ohella monien merkittävien tutkijoiden onkin epäilty olevan autismin kirjolla.

Elon Musk on kertonut avoimesti Asperger-diagnoosistaan

Elon Musk on tunnettu keksijä ja tällä hetkellä maailman rikkain mies. Hän on perustanut muun muassa kaikkien tunteman sähköautoja valmistavan yrityksen Teslan ja avaruusteknologiaan keskittyneen Space X:n. Musk on kertonut, että hänellä on diagnosoitu Aspergerin oireyhtymä. Toki moni muukin asia on vaikuttanut Elon Muskin menestykseen, mutta kyvyn keskittyä täydellisesti tiettyyn päämäärään on arveltu mahdollisesti olleen eräs edesauttava tekijä. 

Musk toimii esimerkkinä siitä, että autismin kirjolla olemisen ei välttämättä tarvitse vaikuttaa elämään negatiivisesti. Toki jokainen autismikirjon henkilö on erilainen. Joillakin keskushermoston kehityshäiriö on niin laaja-alainen, että he kärsivät vakavaista oireista, jotka vaikeuttavat arjesta selviämistä. Vaikka arki sujuisikin, kaikilla ei ole kykyä tai mahdollisuutta kääntää asiaa edukseen samalla lailla kuin esimerkiksi Musk ja Einstein. Silti tunnetut autismin kirjolla olevat henkilöt toimivat rohkaisevana esimerkkinä siitä, että autismi-diagnoosi ei automaattisesti merkitse huonompaa elämänlaatua.

Jokainen ihminen on arvokas juuri sellaisena kuin on

Onnellisuutta on monenlaista ja elämänlaatua voi harvoin mitata vain yhdellä mittarilla. Kaikkien ei tarvitse olla menestyneitä keksijöitä tai liikemiehiä ollakseen onnellisia. Tärkeintä on, että on itse tyytyväinen omaan elämäänsä, eikä koe huonommuuden tunteita vaikkapa sen takia, että sattuu olemaan autismin kirjolla, Tässä kohtaa Muskin ja Einsteinin kaltaisista tunnetuista henkilöistä on paljon apua. He ovat esimerkki siitä, että autismin kirjolla oleminen ei automaattisesti merkitse, että elämä ei voisi olla yhtä hyvää ja antoisaa kuin kenellä tahansa muulla.

Lähteet: Duodecim, Iltalehti

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Lapsi voi elää hyvää elämää autismi-diagnoosin kanssa

  1. Aspergerit kyllä pärjää, mutta ei autistit joilla on myös kehitysvamma. Heistä ei ikinä tule itsenäisiä, töissäkäyviä veronmaksajia. Niinhän autismista nykyään sanotaan autismin kirjo eli kirjo on todella laaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *