Näissä elämäntilanteissa ei suositella yrittämään lasta!

Näissä elämäntilanteissa ei suositella yrittämään lasta!
Kuva: Pixabay/Cparks

Elämässä tulee vastaan yllättävän paljon tilanteita, jolloin ei ole suositeltavaa yrittää tietoisesti saada lasta. Jotkin kohdat ovat riippuvaisia monesta asiasta, eivätkä ole niin yksiselitteisiä.

Tässä listaa esimerkeistä, jolloin raskaushaaveita on suositeltavaa siirtää tai unohtaa ne kokonaan:

-Kumppanisi haluaa kovasti lasta, mutta sinä et ollenkaan! Parisuhteen päättymisen pelossa ja toisen painostuksen alla, ei pidä suostua yrittämään lasta.

-Sinulla on vakava ja vaikeahoitoinen mielenterveyshäiriö, jonka takia mielesi ja elämäsi eivät ole tasapainossa.

-Olet hyvin urakeskeinen ihminen, eikä sinulla ole aikaa lapselle!

-Parisuhteenne on huonossa kunnossa! Jotkut yrittävät korjata epätoivoisesti huonoa parisuhdetta hankkiutumalla raskaaksi. Mutta se ei ole ratkaisu, nimittäin päinvastoin monet hyvätkin parisuhteet hajoavat pikkulapsiarjen keskellä.

-Todella suuret taloudelliset vaikeudet! Olet oikeasti niin köyhä, että näet nälkää ajottain ja sinulla on pelkästään velkaa! Ainakin sinun pitäisi tehdä tarkat laskelmat siitä, kuinka paljon yhteiskunta tukisi sinua lapsen kanssa ja olisiko apu riittävä.

-Sukulaisesi, kuten äitisi painostaa sinua hankkimaan hänelle lapsenlapsia, mutta et itse haluaisi joko vielä tai ollenkaan. Kukaan muu ei saa päättää niin isoa ja tärkeää asiaa sinun puolestasi!

-Sinulla on jokin vaikea fyysinen sairaus, jolloin kannattaa miettiä asia tarkkaan. Millainen sairaus on kyseessä ja saisitko tarvitsemasi avun lastenhoitoon ja arkeen? Jos kyseessä on esim. hengenvaarallinen sairaus ja oma eliniän ennusteesi epävarma, niin tällöin raskaushaaveet on syytä unohtaa. Jos kyseessä on puolestaan pelkkä liikuntakykyyn vaikuttava sairaus, niin on sinun ja kumppanisi valinta, haluatteko lapsia. Apujoukkoja kannattaa kuitenkin kartoittaa jo valmiiksi riittävästi.

-Ammattilaiset ovat sanoneet, että raskaus olisi sinulle tai lapselle iso riski. Tällainen tilanne voi tulla esimerkiksi eteen, jos sinulla on takana jo useita raskauksia ja sektioita.

-Sinulla on paljon käsittelemättömiä lapsuuden traumoja. Pahimmat traumat olisi hyvä hoitaa ensin pois, etteivät ne vaikuttaisi ikävästi vanhemmuuteesi ja lapseen. Raskaus ja lapsen tulo nostaa todennäköisesti traumat pintaan ja voi aiheuttaa uusiakin haasteita, kuten ahdistuneisuutta ja masennusta.

-Olet päihderiippuvainen, etkä ole kuivilla tai ollut kovin pitkään ilman päihteitä!

-Uskonto, johon kuulut, painostaa lapsen hankintaan, mutta et haluaisi. Suomessa on edelleen uskontoja, joissa ehkäisy on kielletty. Jos vanhemmat eivät tahdo jaksaa hoitaa edellisiäkään lapsia hyvin, eivätkä pohjimmiltaan haluaisi enempää lapsia, niin on ikävää, jos ehkäisyä ei voi käyttää uskonnon takia.

-Maailman tilanne on kovin epävakaa! Jos maatasi on kohdannut joku äärimmäinen katastrofi (kuten sota tai luonnonkatastrofi), on raskaushaaveita turvallisinta siirtää.

Oletko listan jostakin kohdasta eri mieltä? Tuleeko mieleen lisättäviä kohtia?

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *